100 Dolarlık Dizüstü Bilgisayar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(OLPC XO-1 sayfasından yönlendirildi)
100 Dolarlık Dizüstü Bilgisayar WLAN-Anten ve USB Port.

OLPC XO-1 ya da Çocukların Makinesi veya popüler adıyla 100 Dolarlık Dizüstü Bilgisayar, dünyanın özellikle gelişmekte olan bölgelerindeki çocukların, bilgiye ve çağdaş eğitim araçlarına ulaşabilmeleri için önerilen ucuz bir dizüstü bilgisayardır.

ABD merkezli kâr amacı gütmeyen organizasyon "Her Çocuğa bir Bilgisayar" ya da özgün adıyla "One Laptop per Child" (OLPC) tarafından geliştirilen bu bilgisayar MIT Media Lab çalışanları tarafından tasarlanmıştır.

2008 başında, Intel'in projeden çekildiğini açıklaması, bu projeye ağır bir darbe indirmiştir.

Sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dayanıklı ve az enerji tüketimli bu bilgisayarlar sabit disk yerine flaş bellek içerecek ve işletim sistemi olarak bir GNU/Linux dağıtımını kullanacaktır.

Dağıtımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilgisayarların hükûmetler tarafından satın alınması ve her bir çocuğa verilmek üzere okullara dağıtılması beklenmektedir. Fiyatının başlangıçta 135-140 Amerikan Doları seviyesinde olması tahmin edilirken, hedef, 2008 yılında 100 Amerikan Doları seviyesine inebilmektir. 2006 yılı yazında, beş yüz adet geliştirme prototipi (Alfa-1), 2006 sonunda bin adet çalışır prototip (Beta-1) ve 2007 Şubat ayı sonunda ise 2,500 adet Beta-2 cihazı dağıtılmıştır. Seri üretimin 2007 yılı ortasında başlaması beklenmekteydi.

Projenin sözleşmeli üreticisi Quanta Computer, Şubat 2007'de, bir milyon adet büyüklüğe ulaşmış siparişlere teyit verdiğini duyurmuştur. Aralarında Arjantin, Brezilya, Libya, Nijerya, Ruanda, Tayland ve Uruguay'ın bulunduğu yedi ülkenin taahhüdü ile 5 ile 10 milyon adet arasında bir dağıtım gerçekleştirebileceklerini ifade etmişlerdir.[1]

Benzeri girişimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklar için 25 benzeri girişimin listesi bu14 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. sayfada bulunmaktadır:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bir milyon teyitli OLPC dizüstü siparişi". 25 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]