Nymphidius Sabinus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gaius Nymphidius Sabinus, ya da Nymphidius Sabinus, (35 civarı–68) 65 yılından 68 yılına kadar Roma İmparatoru Nero'nun Praetorian muhafızlarının Prefect'liğini yapmış olan Roma'lı asker. Bu görevi önceki prefect Faenius Rufus'la yer değiştirerek Gaius Ophonius Tigellinus ile birlikte üstlenmiştir. 60'lı yılların ortasına doğru Nero'nun popülaritesinin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan isyanlar, sonunda imparatorun devrilerek 68 yılında ölümüyle sonuçlandı. Nymphidius, Nero'ya karşı düzenlenen nihai komplonun içinde bulunmuş, askerleri İmparatoru yalnız bırakmaya ikna etmiş ancak kendisini imparator ilan etmeye kalkınca kendi askerleri tarafından öldürülmüştür.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nymphidius Sabinus, azatlı köle kadın Nymphidia'nın oğludur. Bazı kaynaklar babasının gladyatör Martianus olduğunu söylese de, genellikle Roma İmparatoru Caligula'nın gayri meşru çocuğu olduğu iddialarına itibar edilir.

65 yılında Nero'ya karşı düzenlenen Pisonian tertibi'nin neden olduğu idamlar birçok önemli mevkii için yeni fırsatlar doğurdu. Bu fırsatı değerlendirerek idam edilen Faenius Rufus'un yerine Gaius Ophonius Tigellinus ile birlikte Praetorian muhafızlarının Prefect'liğine atanmıştır.

Nymphidius, Nero'ya karşı düzenlenen nihai komplonun içinde bulunmuş, askerleri İmparatoru yalnız bırakmaya ikna etmiş ancak kendisini imparator ilan etmeye kalkınca kendi askerleri tarafından 68 yılında öldürülmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]