Northolt Kuşatması

Koordinatlar: 51°32′8.5″K 0°23′15″B / 51.535694°K 0.38750°B / 51.535694; -0.38750
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Northolt Kuşatması
Olayın gerçekleştiği yer
Poynter Court‘un haritada konumu
Tarih24-25 Aralık 1985
Süre2 gün
MekânPoynter Court
KonumNortholt, Batı Londra, İngiltere
Koordinatlar51°32′8.5″K 0°23′15″B / 51.535694°K 0.38750°B / 51.535694; -0.38750
TürRehin almak
NedenAile kavgasından dolayı
AmaçKızını evine getirmek
DuyuranMarlene (karısı)
Patron(s)Errol Walker
SonuçErrol Walker vurulmuş
Zayiatlar
Jacqueline (baldız)
Can kaybı1
Yaralı1
HükümlüErrol Walker
HükümMüebbet hapis

Northolt Kuşatması, 25-26 Aralık 1985 tarihleri arasında İngiltere’nin Batı Londra bölgesine bağlı Northolt kasabasında rehine olayıdır.

Öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Errol Walker, ağırlıklı olarak hırsızlık ve soygundan oluşan uzun bir sabıka kaydına sahipti. Komşularına göre, Walker eşi Marlene'e karşı sık sık şiddet uyguluyordu. Marlene, hastanede tedavi görmesine neden olan bir aile içi olaydan sonra kızlarını kız kardeşi Jacqueline'in Gallery Gardens'ta bulunan Poynter Court'taki dairesinde kalmaya götürmüştür. Walker, Marlene ve dört yaşındaki çocuğunu birkaç hafta boyunca ziyaret etmiş ancak Jacqueline'in dairesine girmesine izin verilmemiştir.

Kuşatma[değiştir | kaynağı değiştir]

24 Aralık 1985'te Walker davetsiz olarak baldızı Jacqueline'in dairesine gelmiş ve Marlene'i kendisiyle birlikte eve dönmeye ikna etmeye çalışmıştır. Orada Marlene'i bıçakla tehdit etmiş, dövmüş ve defalarca tecavüz etmiştir. Ertesi sabah, Marlene'i Gallery Gardens'a geri götürmüş ve kızlarını almasını istemiştir fakat Marlene bunun yerine polisi aramak için komşu daireye gitmiştir. İki polis memuru olay yerine vardıklarında Walker'ın ön pencereden baldızı Jacqueline'in dairesine tırmandığını görmüşlerdir. Elinde büyük bir mutfak bıçağı olan Walker, Jacqueline'i, kızını ve kendi kızını rehin almıştır. Polis memurları daireye yaklaştığında Walker pencereye gelmiş ve Jacqueline'i bıçak zoruyla tutmuştur. Polis memurlarından Marlene'i kendisine getirmelerini istemiş ve reddetmeleri halinde Jacqueline'i öldürmekle tehdit etmiştir. Polis memurlarından biri ayrılıp Marlene'i alarak geri dönerken, diğeri Walker'ı ikna etmeye çalışmıştır. Görüşmelerin birkaç dakika sonrasında Walker, Jacqueline'i defalarca bıçaklamış ve ön kapıdan balkona doğru itmiştir. Ambulansla hastaneye kaldırılan Jacqueline'in yolda can verdiği açıklanmıştır.

Kurtarma[değiştir | kaynağı değiştir]

Olay yerinde bulunan üst düzey polis memurları durumu güç kullanmadan çözmeye isteklilerdi ve Walker'ın görüş alanından silahlı memurların çekilmesini de içeren Walker'ı yatıştırma politikasını gerçekleştirdiler. Kuşatmanın 30. saatinde Walker terk edilmiş bir isyan kalkanını almak için ortak balkona çıkmıştır. Silahlı polis memurları onu durdurmaya çalışmış fakat polislerin kendisine ulaşmadan önce daireye geri dönmeyi başarmıştır. Polis memurları pencerelerden şok bombaları atmış ve mutfak penceresinden içeri girmişlerdir. Memurlardan biri Walker'ı kanepede yatarken ve bıçağı çocuğa tutarken bulmuştur. Daha sonra üç el ateş ederek Walker'ı iki kez vurmuştur. Walker olay anında bayılmış ancak hem kendisi hem de kız hayatta kalmıştır.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Walker çıkarıldığı mahkemece cinayet, cinayete teşebbüs ve diğer suçlardan müebbet hapse mahkûm edilmiştir. Ateşli Silahlar Kanadı birimi neredeyse 20 yıldır var olmasına rağmen, Northolt'ta ilk kez bir polis memuru ateş açmış ve İngiliz polisleri ilk kez şok bombası kullanmıştır. Bu olay, birimin birkaç yıldır geliştirmekte olduğu yeteneklerini ortaya koymuştur. Birimin tarihçilerinden biri, bu olayın polisin barışçıl yollarla çözülemeyen krizler için bir alternatifi olduğunu gösterdiğini düşünmekteydi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]