Normandiya Projesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Normandiya Projesi, Scientology Kilisesi'nin devlet dairelerine ve medya merkezlerine sızarak Clearwater, Florida şehrini ele geçirmeyi planladığı çok gizli bir operasyondu. O sırada Clearwater Belediye Başkanı olan Gabe Cazares, bu operasyon için "Clearwater'ın işgali" terimini kullanmıştır.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1970'lerde Scientology Kilisesi Şirketi, Fort Harrison Oteli'ni 3 milyon dolara satın almak için "Birleşik Florida Kiliseleri" adlı bir ön grubu kullandı. Bunun ardından kilise, Fort Harrison Oteli'nde bir karargâh kurdu ve burayı Bayrak Kara Üssü olarak adlandırdı.

1977 yılında Scientology karargahına yapılan bir FBI baskını sonucunda, kilisenin Clearwater'ı ele geçirmek için hazırladığı gizli operasyonlara atıfta bulunan, "çok gizli" olarak işaretlenmiş, "Normandiya Projesi" adını taşıyan bazı belgeler ortaya çıktı. Bu belgelerde yazanlara göre, belgelerin amacı "B1'in alan kontrolü kurmak amacıyla hangi grupları ve bireyleri nüfuz etmesi ve idare etmesi gerektiğini belirleyebilmek için Clearwater bölgesi hakkında yeterli veri elde etmek" iken "ana hedefi" ise "Clearwater şehir ve ilçe bölgesini tamamen araştırmak, böylece dostlarımızı düşmanlarımızdan ayırt edebilmek ve gerektiği gibi ele almak" idi.[2]

3 Kasım 1979'da Clearwater Sun gazetesi, "Scientologistler şehri ele geçirmeyi planlıyor" başlıklı bir haber yayınladı. Daha sonraki hikâyeler ise Scientologistlerin dünyayı ele geçirmek için uluslararası planları da olduğunu iddia etti.[3] St. Petersburg Times, Scientology Kilisesi'nin bazı cezai suçlarını ifşa eden hikâyelerinden biri için Pulitzer Ödülü kazandı. Cazares ise bu projeyi "terörist bir grup tarafından gerçekleştirilen yarı askerî bir operasyon" olarak nitelendirdiğini belirtti.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Charles L. Stafford (9 Ocak 1980). "Scientology: An in-depth profile of a new force in Clearwater" (PDF). St. Petersburg Times. 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından (PDF, 905K) arşivlendi.  Original (huge) 9 Ağustos 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1980 Pulitzer Prize for national reporting 10 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "SECRET POWER PROJECT : 3 NORMANDY Ref. GO Order 261175 LRH "POWER" Target 3". 5 Aralık 1975. 10 Haziran 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Leiby (3 Kasım 1979). "Scientologists plot city takeover" (PDF). Clearwater Sun. 8 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF scan, 1.9MB) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2007. 
  4. ^ "Gabe Cazares video interview for a Clearwater historical society". 30 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2022.