İçeriğe atla

Niran Elçi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Niran Elçi (d. 1971, Rize), Türk çevirmen ve yazar. Özellike fantastik edebiyat alanından birçok eseri Türkçeye çevirmesiyle tanınmaktadır.[1]

İstanbul'da ortaokul ve lise eğitimini tamamladı. 1992 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bir süre özel sektörde yönetici pozisyonunda çalıştı. Çevirmenliğe 2001 yılında İngilizceden Türkçeye eserler çevirerek başladı. J. R. R. Tolkien, Neil Gaiman, Terry Pratchett, John Wyndham, Doris Lessing, George Saunders, Michael Brooks, Robert Jordan ve Bram Stoker da dahil olmak üzere birçok yazarın eserini Türkçeye çevirdi. Fantastik edebiyata ek olarak çocuk edebiyatında Karaböcü adlı 4 kitaplık seriyi, Cemile Civciv'i ve Gözde Bitir isimli kitapları yazdı. Çocuklar için yazdığı eserlerinde farklılık, zorbalıkla başa çıkma, sorumluluk üstlenme gibi konuları işledi.

Evli olan Elçi, iki çocuk annesidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hakan Karatop (28 Temmuz 2019). "Niran Elçi". teis.yesevi.edu.tr. 31 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2023.