Nikopsis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
13. yüzyıl Gürcistan Krallığı haritasında Nikopsis

Nikopsis, veya Nikopsia (Yunanca: Νικόψις; Gürcüce: ნიკოფსი, ნიკოფსია) Kuzeydoğu Karadeniz sahilinde yer alan bir Orta Çağ kalesi ve şehridir. Şehir, Rusya'nın Tuapse şehri ile Abhazya/Gürcistan'ın Yeni Afon şehirleri arasında bir yerde konumlanmıştır. Orta Çağ Gürcü ve Yunan kaynaklarında şehir, Bizans karakolu olarak geçmektedir. Sonraki dönemlerde ise Gürcistan Krallığı'nın en kuzeybatı köşesi olduğu yazmaktadır. Bölgedeki Hristiyanlık merkezi Zichia olarak bilinmekteydi, Nikopsis ise Bizans piskoposluğuydu ve Kenanlı havari Simon'un burada gömüldüğüne inanılmaktadır.

İlk kayıtlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Nikopsis'ten ilk kez 5. yüzyılda anonim bir periplusta bahsedilmiştir. Periplusta, şehir "Palaia Lazike" ("Eski Lazika") olarak geçmektedir. Şehir, aynı zamanda Arrianus'un 2. yüzyılda yazdığı Periplus of the Euxine Sea adlı eserde de geçmektedir.[1] Bu isim, bölgenin önemli bir göçe sahne olduğunu göstermektedir[2] veya, Anthony Bryer'a göre, Nikopsis Lazların orijinal anavatanı olabilir.[3]

Hristiyanlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgeyi gezen 9. yüzyıl Bizans yazarı Rahip Epiphanius'a göre, Nikopsis'te havari "Kenanlı Simon"dan bahseden eserlerin bulunduğu bir mezar yer almaktadır.[4] Aynı iddiayı 11. yüzyılda Vita of George the Hagioriteyi yazan Giorgi Mtsire'de belirtmiştir: "bizim topraklarımızda, Abhazya'da, Nikopsi olarak bilinen yerde gömüldü".[5][6] Nikopsis, Bizanslı Zichia piskoposunun konutuydu, muhtemelen I. Justinianus'un emriyle 6. yüzyılda kuruldu. 10. yüzyılın ortalarında, Nikopsis terk edildi veya Matraça'ya taşındı.[7]

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Nikopsis'in konumu bilinmemektedir. İlk olarak Frédéric Dubois de Montpéreux tarafından öne sürülen ve Fillip Brun, Boris Kuftin, Zurab Ançabadze ve Leonid Lavrov tarafından desteklenen ama evrensel olarak kabul edilmemiş bir görüşe göre, Nikopsis, Novomikhailovsky'de, Tuapse şehrinin yanındaki Nechepsukho nehrinin yanında konumlanmıştır. Burada, erken Orta Çağda ithal edilen çanak çömlek, kiremit ve mermer parçaları ortaya çıkarılmıştır. Bu görüşe alternatif olarak, Nikopsis'in Yeni Afon şehrinin yakınlarındaki Anakopya'da olduğu da öne sürülmüştür. Yuri Voronov'ın iddia ettiği başka bir görüşe göre, şehir, Erken Orta Çağ bazilikasının bulunduğu Tsandripsh/Gantiadi'dedir.[7][8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Talbert, Richard J. A. (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World: Map-by-map Directory. Princeton University Press. s. 1240. ISBN 0691049459. 
  2. ^ Liddle, Aidan (2003). Arrian: Periplus Ponti Euxini. Bristol Classical Press. s. 122. ISBN 1853996610. 
  3. ^ Bryer, Anthony (1988). Peoples and settlement in Anatolia nad the Caucasus: 800-1900. Variorum Publishing. s. 103. ISBN 0860782220. 
  4. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; mango isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  5. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; anch isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  6. ^ Lang, David Marshall (1976). Lives and legends of the Georgian saints. Mowbrays. s. 167. 
  7. ^ a b Vinogradov, Andrey Y. (2014). "Зихия [Zichia]". Православная Энциклопедия [Orthodox Encyclopaeda] (Rusça). 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2017. 
  8. ^ Khroushkova, Liudmila (2006). Les monuments chrétiens de la côte orientale de la Mer Noire: Abkhazie, IVe-XIVe siècles (Fransızca). Brepols. s. 21. ISBN 2503523870. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]