Nikolay İvanoviç Andrusov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nikolay İvanoviç Andrusov

Nikolay İvanoviç Andrusov (Rusça: Николай Иванович Андрусов; 19 Aralık 1861 - 27 Nisan 1924), Rus İmparatorluğu doğumlu bir jeolog, stratigraf ve paleontologdu.

O zamanlar Rusya İmparatorluğu'nun bir parçası olan Odessa'da doğdu. Odessa'daki Novorossia Üniversitesi'nde jeoloji ve zooloji okudu. Daha sonra fosil örnekleri toplamak için Rusya İmparatorluğu ve Orta Avrupa'yı dolaştı.

1872-1876 Challenger seferi, deniz tabanının süreçlerini inceledi. 1889'da Andrusov, Gornyi zhurnal'de (Maden Dergisi) bu keşif gezisinin bir incelemesini yayınladı. Daha sonra Karadeniz-Hazar bozkırının jeolojisi ve çökeltileri üzerine çalışmalar yapacaktı.[1]

1890-91'de Rus Coğrafya Derneği tarafından Karadeniz'e yapılan bir derin su seferine katıldı. Bu sefer, bu denizin alt kısımlarında hidrojen sülfürü keşfetti. Andrusov, bu maddenin kükürtlü bileşikler içeren yaşam formlarının (bakteriler) biyolojik ayrışmasıyla oluştuğunu öne süren ilk kişiydi.

1899'da arkeolog Heinrich Schliemann'ın kızı Nadezhda Genrikhovna Schliemann ile evlendi. 1905'te Kiev Üniversitesi'nde profesör oldu. 1914'te Rusya Bilimler Akademisi'ne üye oldu. 1920'de hastalık nedeniyle Fransa'ya göç etti. 1919'da büyük oğlunun öldüğünü öğrendi ve felç geçirdi, bu da bir bacağının ve kolunun felç olmasına neden oldu. Akrabaları, onu kayınpederinden miras aldığı Paris'e götürmeye karar verdi. 1922'de maddi zorluklardan ötürüPrag'a taşındı ve 1924'te burada öldü.

Oğlu Dimitrij Andrusov, önemli bir jeolog ve Slovak Bilimler Akademisi'nin bir üyesi oldu.

Ay'daki kırışık sırt Dorsa Andrusov'un yanı sıra Orta Karadeniz Yüksek Andrusov Sırtı da onun adını almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bio summary, Web Portal of Ukrainian Government, 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Mart 2016 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]