Nicolas Lémery

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nicolas Lémery
Nicolas Lémery
Doğum17 Kasım 1645[1]
Rouen, Fransa Fransa
Ölüm19 Haziran 1715[1]
Paris, Fransa Fransa
VatandaşlıkFransız
Kariyeri
DalıKimya
EtkilendikleriChristopher Glaser

Nicolas Lémery (d. 17 Kasım 1645, Rouen, Fransa; ö. 19 Haziran 1715, Paris, Fransa), Fransız kimyagerdir. Asit ve bazların kimyası üzerine teori geliştiren ilk bilim insanlarından birisidir.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyüdüğü şehirde eczacılık eğitimi aldıktan sonra Paris'te Christophe Glaser'in öğrencisi oldu ve sonrasında kimya dersleri vermeye başladığı Montpellier'e gitti. Daha sonraları Paris'te bir eczane açtı ve derslerine devam etti. 1683'ten sonra kalvenist olduğu için İngiltere'ye gitmek zorunda kaldı ve sonraki yıl Fransa'ya döndü. 1686'da katolik olması, eczanesini yeniden açmasına ve ders vermeye devam etmesine olanak sağladı. 19 Haziran 1715'te Paris'te öldü.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce yayınlanan "Kimya dersleri" (Cours de chymie) eseri

Lémery, kimyanın kesin olarak ispatlayan bir bilim olarak ele alınması dışında spekülasyonlara pek aldırış etmedi, hakikat ve deneyleri açıksözlülükle yorumlamaya çalıştı. Sonuç olarak ders verdiği sınıfı; simyagerlerin yarattıkları boş ve kısır belirsizliği reddeden, felsefe taşını ve hayat iksirini sorgulamayı umursamayan Lémery'i dinlemek için sabırsızlanan her türlü insanın akınına uğradı. 1675 yılında yayımladığı "Kimya dersleri" (Fransızca: Cours de chymie) adlı eseri, 17. yüzyıl boyunca bir "başyapıt" olarak görüldü.

Nicolas Lémery'nin "asit (uç)-baz (gözenek) bağlanma modeli" (1680)

1680 yılında, ilk olarak Isaac Newton'un ortaya atmış olduğu ışığın parçacık teorisini temel alarak; herhangi bir maddenin asitliğinin, onun moleküllerine bağlı olduğunu ortaya koydu. Ona göre bir molekül, uçlar ve gözeneklerin geometrik olarak kilitlenmesiyle bir araya gelmiş taneciklerdi.

"Evrensel eczacılık" (Fr.: Pharmacopée universelle) (1697), "Basit ilaçların evrensel işlenmişliği" (Fr.: Traité universel des drogues simples) (1698), "Antimonun işlenmişliği" (Fr.: Traité de l'antimoine) (1707) kitapları ile beraber, birisinde yeraltı yangınlarının, fırtınaların, şimşeklerin ve depremlerin kimyasal ve fiziksel açıklamasını yaptığı çeşitli makaleleri Fransız Bilimler Akademisi'nde yayınlandı.

Oğlu Louis Lémery (1677-1743), 1710 yılında Paris'teki "Hôtel-Dieu" hastanesine doktor olarak atandı ve 1731 yılında Paris'teki "Jardin des Plantes" botanik bahçesinde kimya öğretmeni oldu. Kimya üzerine çeşitli makalelerinin yanı sıra "İşlenmiş gıda" (Fr.: Traité des aliments) (1702) ve "Kemiklerin doğası hakkında tez" (Fr.: Dissertation sur la nature des os) (1704) isimli kitapları yayınlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c İngilizce Vikipedi, "Nicolas Lémery" maddesi 25.10.2011 tarihinde erişildi.