Newport Şehir Konseyi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Newport Şehir Konseyi (Galce: Cyngor Dinas Casnewydd), Galler'in Başlıca Bölgelerinden biri olan Newport'un yönetim organıdır. Şehrin 20 mahallesini temsil eden 51 meclis üyesinden oluşmaktadır. Konsey şu anda İşçi Partisi tarafından tutuluyor ve tarihsel olarak da tutuluyor. Bununla birlikte, 2008'den 2012'ye kadar konsey, genel çoğunluğa sahip bir parti olmadığı için Muhafazakarlar ve Liberal Demokratlar tarafından ortaklaşa kontrol edildi. 1996 ve 2002 yılları arasında otorite Newport County İlçe Konseyi olarak biliniyordu.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Newport, Galler Sınırı'nda önemli bir konuma sahip eski bir "mesne" belediyesidir. Şehir, 12. yüzyılın başında inşa edilen kale etrafında büyüdü. 1187'de yazan Giraldus Cambrensis, onu "Novus Burgus" olarak adlandırır; muhtemelen Newport'un artan refahıyla birlikte gerileyen Caerleon'dan ayırt etmek için. İlk lord Robert Fitzhamon'dur ve 1107'de ölmüştür ve ondan lordluk Gloucester ve Stafford Kontları ile Buckingham Dükleri'ne geçti. Kısa bir süre lordluğu elinde tutan Hugh le Despenser, 1323'te, burgess'lere İngiltere, İrlanda ve Akvitanya'daki vergilerden muafiyet veren bir özgürlük şartnamesi aldı. Hugh, Stafford Kontu, 1385'te daha fazla bir şartname verdi ve torunu tarafından 1427'de onaylandı, bu, burgess'lere özyönetim ve bir tüccar loncası hakkı verdi. 1483'te Buckingham Dükü'nün mahkumiyetiyle lordluk tahtı kraliyet ailesine geçti ve 16. ve 17. yüzyıllarda Pembroke'ler tarafından, 19. yüzyılda ise Beaufort'lar tarafından tutuldu.

Şehir, 1623'te James I tarafından verilen ve 1685'te Charles II tarafından onaylanan Kraliyet Şartnamesi ile kuruldu. Bu, belediyeyi yöneten ve yasal düzenlemelerden sorumlu olan bir belediye başkanı ve on iki belediye başkan yardımcısından oluşan bir kurum yarattı. Bir kayıtçı ve iki zabıt da onlara yardımcı oldu. Bu yönetim sistemi, 1835'teki Belediye Şirketleri Kanunu altında bir belediye olarak yeniden düzenleneceği 1836'ya kadar varlığını sürdürdü. Bu, bir belediye başkanı, belediye başkan yardımcıları ve konsey üyelerinden oluşan seçilmiş bir belediye konseyi olarak kurulmuş olan kurumun yeniden düzenlenmesiydi. Newport Belediye Polisi de 1836'da kuruldu.

1934'te, St Woolos, Christchurch, Malpas ve Bettws civarındaki bazı köylerin parçalarının dahil edilmesiyle şehir genişletildi.

1888'de Yerel Yönetim Kanunu altında seçilmiş ilçe konseyleri kurulduğunda, Newport Monmouthshire idari ilçesine dahil edildi ve Monmouthshire İlçe Konseyi tarafından yönetiliyordu ve bu konsey Newport'ta kendisini merkez yapmayı tercih etti. İki yıldan biraz fazla bir süre sonra, 7 Kasım 1891'de Newport, doğrudan 1888 yasasıyla oluşturulmayan ilk ilçe borough'larından biri oldu ve Monmouthshire İlçe Konseyi'nden idari olarak bağımsız hale geldi. Yeni Newport Belediye Merkezi, mimar Thomas Cecil Howitt tarafından tasarlandı ve 1964'te tamamlandı.

1974'teki yerel yönetim yeniden düzenlemesi, ilçe borough'larının kaldırılmasına neden oldu. Newport, şehir statüsüne sahip alt kademe bir ilçe haline geldi. Yeniden şekillendirilmiş belediye, eski ilçe borough'ından daha büyük bir alanı kapsadı ve aynı zamanda kaldırılan üçüncü bir bölgenin çoğunu kapsadı:

  • Caerleon Kentsel Bölgesi
  • Magor ve St Mellons Kırsal Bölgesi (Henllys Torfaen'e, St Mellons Cardiff'e dahil edildi)
  • Newport İlçesi

Genişletilmiş belediye, 46.976 dönüm (19.011 hektar) bir alana sahipti ve hem Newport Belediye Meclisi hem de Gwent İlçe Konseyi tarafından yönetiliyordu. 1996'da, başka bir yerel yönetim yeniden düzenlemesi, Gwent İlçe Konseyi'nin işlevlerini devralarak belediyeyi önceki özerk ilçe borough statüsüne geri döndürdü. 2002'de, Kraliçe'nin Altın Jübilesi için yapılan bir yarışmanın bir parçası olarak resmi şehir statüsü verildi ve bir Galler kasabası şehir statüsüne layık görüldü. Newport bu yarışmayı kazandı ve resmi olarak şehir statüsü aldı.