İçeriğe atla

Nesimi Adına Dilcilik Enstitüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nesimi Adına Dilcilik Enstitüsü
KurucuAzerbaycan Milli İlimler Akademisi
Konum
  • Azerbaycan Bakü, Azerbaycan
Resmî sitewww.dilcilik.az

Nesimi Adına Dilcilik Enstitüsü, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin Beşeri ve Sosyal Bilimler Bölümü'ne bağlı bir enstitüdür. 1932 yılında, Azerbaycan Devlet Araştırma Enstitüsü temelinde kuruldu. Bağımsız Dilcilik Enstitüsü, 27 Mart 1945'te kuruldu ve 21 Mayıs 1945'te onaylandı. Yusif Mirbabayev, enstitünün ilk direktörü seçildi.[1]

Dilcilik, Edebiyat ve Sanat Enstitüsü 1932'de Azerbaycan Devlet Araştırma Enstitüsü temelinde kuruldu. 1951'de Dilcilik Enstitüsü, Edebiyat Enstitüsü ile birleşti ve Eylül 1969'da tekrar bağımsız hale geldi. 1973'te, enstitü Azerbaycan şairi Nesimi'nin adını aldı.[2]

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 23 Mayıs 2012 tarihli “Küreselleşen ortamda zamanın gereksinimlerine uygun olarak Azerbaycan dilinin kullanımına ve dilbilimin gelişimine dair devlet programı” başlıklı kararnamesinden doğan görevleri yerine getirmek amacıyla, Kasım 2013'te ANAS'ın başka bir toplantısı yapıldı. Yapısal değişiklikler yapıldı ve bazı bölümler kapatıldı veya birleştirildi, yeni bölümler oluşturuldu.

Başlangıçta, Dilcilik Enstitüsü dört bölümden oluşuyordu: Modern Azerbaycan Dili, Azerbaycan Dili Tarihi, Azerbaycan Diyalektolojisi ve Sözlükbilim.[3] Enstitü, Azerbaycan dilinin gelişim tarihini araştırmak, diğer Türk dilleri ve farklı dillerle karşılaştırmalı tipolojik analiz yapmak, Azerbaycan'da yaşayan etnik grupların dillerini öğrenmek ve çeşitli türde sözlükler derlemek gibi temel faaliyetlerde bulunur.

  1. ^ "AMEA Dilçilik İnstitutu". dilcilik.az. 18 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  2. ^ "В Институте языкознания состоялось очередное заседание рабочей группы, созданной для выполнения Государственной программы". azertag.az. 18 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 
  3. ^ "WWW.SCIENCE.GOV.AZ". science.gov.az. 18 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]