Necla Pur

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Necla Pur
Maramara Üniversitesi Rektörü
Görev süresi
2006-2010
Yerine geldiği Tunç Erem
Yerine gelen Zafer Gül
Maramara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı
Görev süresi
1988-2006
Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı
Görev süresi
1988-2006
İktisat Teorisi ve Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı
Görev süresi
1988-2006
Kişisel bilgiler
Doğum 23 Kasım 1943 (80 yaşında)
Ankara, Türkiye
Çocuk(lar) 1
Yaşadığı yer İstanbul
Bitirdiği okul Marmara Üniversitesi
Mesleği İktisat Profesörü , Akademisyen

Necla Pur (d.23 Kasım 1943, Ankara) Türk Akademisyen.Marmara Üniversitesi eski Rektörü.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Kasım 1943 tarihinde Ankara'da dünyaya gelen Necla Pur Bursa'lı bir fabrikatörün kızıdır. Orta ve lise öğrenimini Bursa Koleji'nde, yüksek öğrenimini ise İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde tamamlayan Pur, mezuniyetinin ardından 1967 yılında İktisat Kürsüsü'nde Asistan olarak akademik hayata atıldı ve 1974 yılında Doktor, 1978 yılında Doçent unvanını elde etti. 1977 yılında doçentlik çalışmaları için İngiltere-Norwich University of East Anglia'de bulunan Pur, 1988 yılında Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü'ne Profesör olarak atandı. Üniversite'nin ilk kurulduğu zamanlarda Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekilliği, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanlığı, İktisat Bölümü Başkanlığı, İktisat Teorisi ve Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanlığı ile İktisat Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanlığı vazifelerini deruhte etti.

1991 yılında Marmara Üniversitesi Kadın İşgücü İstihdamı Araştırma ve Uygulama Merkezini kurucu başkanlığına getirilen Necla Pur, Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü'nde İstihdam projeleri çalışma grubunda ve DPT Özel İhtisas Komisyonlarında da görev aldı. 1998 yılında siyasete giren Prof. Dr. Necla Pur, CHP Parti Meclisi üyeliği görevinde de bulundu.

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılı Ocak ayında devrin Rektörü Prof. Dr. Tunç Erem tarafından Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcılığı'na getirilen Necla Pur bu görevi 5 ay yürüttükten sonra İktisat Bölümü'ndeki görevine geri dönerek çalışmalarına devam etti. Bu devrede Marmara Üniversitesi Senato üyeliği ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Fakülte Kurulu ve Yönetim Kurulu üyeliği vazifelerini üstlenen Necla Pur, 2006 yılı Haziran ayında Prof. Dr. Tunç Erem'in görev süresinin dolması nedeniyle yapılan seçimde rektörlüğe adaylığını koydu ve seçim sonucunda 320 oyla birinci olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından rektörlüğe getirildi. 7 Temmuz 2006 tarihinde göreve başlayan Necla Pur döneminde Marmara Üniversitesi önceki dönemlere nazaran istikrara kavuştu ve akademik alanda ilerleme kaydetti. 2010 yılı Haziran ayında görev süresi biten Necla Pur kasım ayında yaş haddinden emekli olmadan önce bir kez daha rektörlüğe aday oldu ve seçimde 482 oy alarak birinci oldu.Ancak 14 Temmuz 2010 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Prof. Dr. Zafer Gül'ü atamasıyla rektörlük görevi sona erdi. Prof. Dr. Necla Pur, evli ve bir kız çocuğu annesidir.

Önce gelen:
Tunç Erem
Marmara Üniversitesi Rektörü
7 Temmuz 2006 - 14 Temmuz 2010
Sonra gelen:
Zafer Gül