Nazım Guliyev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Nazim Kuliyev sayfasından yönlendirildi)
Doğum7 Şubat 1965(1965-02-07)
Baylagan, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm9 Ocak 1992 (26 yaşında)
Füzuli, Azerbaycan
Defin yeriAzerbaycan
Çatışma/savaşlarıKarabağ savaşı
ÖdülleriAzerbaycan'ın Millî Kahramanı

Nazim Guliyev, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı madalyasına sahip asker.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Guliyev Nazim Gabil oğlu 7 Şubat 1965'te Baylagan ilnin Orangala köyünde doğdu. 1982 yılında ortaokuldan mezun olduktan sonra askeri hizmete çağrıldı. Hizmetini bitirdikten sonra eve döner.

Savaşlara katılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

1988'de Ermenilerin işlediği vahşetlerle uzlaşamayan gönüllü bir savunucu olan Nazım, savaşa atıldı. Nazım 1991 yılında Fuzuli şehrinde polis memuru olarak işe alındı. Fuzuli bölgesinde savaşan Nazım, yaralıları ve köylüleri güvenli bir yere getirmeyi başarmıştı. O, Juvarlı, Tug, Malikhjanlı, Arısh köylerinde yiğitlikle savaşmıştır. 9 Ocak 1992 Kovşad köyü uğrunda ağır savaşlar sürüyordu. 7 askerimiz ablukada kalmıştı. Nazım yönettiği BTR-le düşmanın üzerine yürüyor ilk hamlede düşmanın iki noktası susduruluyor. Askerler ve teknisyenler buradan çıkarıldı. Ancak Nazim bu savaşta 24 yaşında öldü.[1]

Aile durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bekardı.

Ulusal Kahraman[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın 8 Ekim 1992 tarihli 264 sayılı kararıyla Guliyev Nazim Gabil oğluna ölümünden sonra "Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı" adı verilmiştir.

Fuzuli ilinde defnedilmiştir.

Yukarı Yaglavand ve Orangala okulu onun adını taşımaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Askerov, Vügar (2005). Azərbaycanın Milli Qəhrəmanları (I nəşr) (PDF) (Azerice) (Qapp-poliqraf bas.). Bakü. s. 250. 9 Ocak 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2019.