Nazianslı Kaisarios

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nazians’lı Caesarius
Doğumc. 331
Arianzus, Nazianzus
Ölümc. 368
KutsayanlarDoğu Ortodoks Kilisesi, Roma Katolik Kilisesi
Yortu25 Şubat

Nazians’lı Caesarius (331 civarında – 368) Romalı seçkin bir hekim ve politikacı. Nenizili Gregorios’un kardeşi olmasıyla tanınır, Doğu Ortodoks ve Katolik Kilisesince aziz kabul edilir.[1] Yortusu 25 Şubat'tır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Caesarius muhtemelen Kapadokya’daki Caesarea Mazaca ve Mısır’daki İskenderiye’de tıp okudu. Yaklaşık 355 yılında imparatorluk başkenti Konstantinopolis’e geldi ve hekimlik yetenekleri ile büyük bir itibar sahibi oldu. Bunun neticesinde II. Konstantin ve Julianus’nın sarayında yüksek mevkili bir hekim oldu.[2] İmparator Valens döneminde, Caesarius Bitinya’nın vergi toplayıcısı oldu, bu mevkide hazine ve vergi sorumluluklarına sahip oldu. Caesarius’un vebadan öldüğü düşünülmektedir. Ölmeden kısa bir süre önce vaftiz olmuştur.

Naaşı Nazians’a taşınmış, oradaki kardeşi Nenizili Gregorios tarafından cenaze konuşması yapılmıştır. Bu konuşmada “Kardeşi Aziz Caesarius Hakkında”, Nenizili Gregorios kardeşini ideal bir Hristiyan ve çileci olarak betimlemiş, hayatı hakkındaki detaylar ve daha sonrasında kanonize edilmesi için temel oluşturmuştur.[3]

İngiliz biyografi yazarı John McGuckin, Caesarius ve kardeşi Nenizili Gregorios’un çok yakın olduklarını söylemekle birlikte, karakterlerinin çok farklı olduğunu belirtir. Gregorios dini bir hayatı tercih etmişken kardeşi Roma siyasetinde kendisine yer bulmuştur. Birbirlerini tamamlayıcı figürlerdir; Gregorios zorluklar sırasında kardeşinden rehberlik almış, Caesarius ise kardeşini retorik ve edebiyat konusunda yüreklendirmiştir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rosemary Guiley (2001). The Encyclopedia of Saints. Infobase Publishing. ss. 60-. ISBN 978-1-4381-3026-2. 4 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  2. ^ Monks of Ramsgate. “Caesarius of Nazianzum”. Book of Saints, 1921. CatholicSaints.Info. 19 September 2012 4 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.
  3. ^ McGuckin, John A (2001). St. Gregory of Nazianzus: An Intellectual Biography (St. Vladimir's Seminar Press bas.). Crestwood. s. 156. ISBN 0-88141-222-8. 
  4. ^ İdem. s. 31.