Naruto girdapları

Koordinatlar: 34°14′18″K 134°39′5″D / 34.23833°K 134.65139°D / 34.23833; 134.65139
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Turist gemisinden Naruto girdapları görüntüsü
Hiroshige ukiyo-e eserinde Naruto girdapları.

Naruto girdapları (Japonca鳴門の渦潮, romanizeNaruto no Uzushio), Japonya'nın Tokushima prefektörlüğüne bağlı Naruto kenti ile Hyōgo prefektörlüğüne bağlı Awaji Adası arasındaki bir kanal olan Naruto Boğazı'ndaki gelgit girdaplarıdır. Naruto ve Awaji Adası arasındaki boğaz yaklaşık 1,3 km genişliğe sahiptir. Boğaz, Büyük Okyanus ile Japonya'nın ana adalarından ikisi olan Honshū ve Shikoku'yu ayıran bir su kütlesi olan Seto İç Denizi arasındaki bağlantılardan biridir. Gelgit günde iki kez büyük miktarda suyu Seto İç Denizi'ne taşır ve ayrıca günde iki kez büyük miktarda suyu çıkarır. 1,7 metreye kadar olan bir menzil ile gelgit, Seto İç Denizi ile Büyük Okyanus arasında 1,5 metreye kadar su seviyesinde bir fark yaratır. Boğazın darlığı nedeniyle, su Naruto kanalından günde dört kez yaklaşık 13–15 km/s hızla, iki kez içeri ve iki kez dışarı akar. Bir bahar gelgiti sırasında, suyun hızı 20 km/s'ye ulaşabilir ve çapı 20 m'ye varan girdaplar oluşturabilir.

Boğazdaki akıntı Japonya'nın en hızlı ve dünyanın dördüncü en hızlı akıntısıdır. Girdaplar, Awaji Adası'ndaki kıyıdan, turist gemilerinden veya boğazı kapsayan Ōnaruto Köprüsü'nden gözlemlenebilir. Toplam uzunluğu 1.629 m olan asma köprü, boğaz üzerindeki orta açıklığı 876 m uzunluğunda ve deniz seviyesinden 41 m yüksekliktedir.

Girdaplar, narutomaki surimi adına ilham verdi. Narutomaki daha sonra Naruto adlı anime ve manga serisinin ana karakteri olan Naruto Uzumaki'ye de ilham verdi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]