Nanokristaller ile ayarlanabilir beyaz ışık üretimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Nanokristaller ile ayarlanabilir beyaz ışık üretimi, dünyada ilk kez, Bilkent Üniversitesi, 'Fizik' ve 'Elektrik-Elektronik Mühendisliği' bölümleri öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile araştırma grubu tarafından gerçekleştirdi.

Genel Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüz ampulleri ısıyı ışığa dönüştürürken, nanoteknoloji ile üretilen nanokristalli ledlerse elektrik enerjisini direkt ışığa çevirdiğinden; yüzde 90 oranında bir enerji tasarrufu sağlanıyor. Yine ampul ile ledlerin ömürlerini kıyaslamak gerekirse; günlük 12 saat tüketim sonunda 23 yıl ömür biçilen ledlerin üstünlüğü göze çarpıyor. Bu nedenlerden ötürü, Nanokristal katkılı beyaz ışık kaynaklarının, geleceğin iç mekan ve otomotiv aydınlatma sistemleri için temel oluşturacağı ön görülüyor. Ayrıca küresel ısınma sorununa da alternatif çözüm getirebileceği belirtiliyor. Buluşun tasarımı, modellemesi, fabrikasyonu, deneysel karakterizasyonu ve kuramsal analizi de dahil olmak üzere tüm basamakları Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Nanotechnology dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında kapak konusu oldu.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bilkent'te alternatif ışık kaynağı üretildi". Milliyet. 17 Mayıs 2007. 1 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hilmi Volkan Demir'in kişisel web sayfası22 Ocak 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.