Naile İsayeva

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Genel bilgiler
DoğumNailəxanım İsayeva

Naila Isayeva (29 Mayıs 1947 Kuba - 3 Nisan 2021 Bakü ) - Eğitimçi, Hazar Üniversitesi ve Dünya Okulu'nun kurucu ortağı, Dünya Okulu kurucu direktörü (2000–2010), Dünya Okulu Yönetim Kurulu Başkanı (2010-2021), Hazar Üniversitesi Mütevelli Heyeti`nin İnsani ve Örgütsel Danışmanı (2010-2021) ve şarkı bestecisidir.

Yaşamı ve Faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Naila Isayeva, 29 Mayıs 1947'de Guba şehrinde doğdu. Bakü'de ortaokul ile birlikte Müzik Okulunda piyano sınıfında okudu. 1966 yılına kadar Guba Müzik Okulu'nda piyano öğretmeni olarak çalıştı. M.F. Ahundov'un adını taşıyan Pedagoji Diller Üniversitesi'nin (şimdi: Bakü Slav Üniversitesi) Rus Dili ve Edebiyatı Fakültesi'nde okudu ve mezun oldu. Azerbaycan İlimler Akademisi Matematik ve Mekanik Enstitüsü'nün özel tasarım bürosunda çalıştı. Lise ve ve Hazar Üniversitesi'nde Rusça öğretti.

Hazar Üniversitesi'nin yanı sıra Hazar Üniversitesi'nde kurulan Dünya Okulu'nun kurucularından biridir (Hamlet Isaksanlı ile birlikte) ve bir süre okulun kurucu direktörü olarak görev yapmıştır. Okul, 3-5 yaş arası çocuklar, ilkokul (1-4. sınıflar), ortaokul (5-9. sınıflar) ve lise`den (10-11. sınıflar) oluşuyor. Naila Hanım ayrıca anaokulları ve okul öncesi sınıfları içeren "Dünya Ana Okulu"nu kurdu. Dünya okulunda eğitim üç dilde verilmektedir: Azerbaycan Türkcesi, İngilizce ve Rusça. Öğrenci (Veli) uygun bölümü (dili) gönüllü olarak seçebilir.

16 Ocak 2009'da, Naila hanım başkanlığındaki Dünya Okulu, uluslararası statü kazandı - IB World School oldu. Başka bir deyişle, Uluslararası Bakalorya Organizasyonu (IBO) tarafından akredite edildi, IBO üyesi oldu.

İçerik ve biçim açısından eğitime büyük yenilikler getiren IB organizasyonu 1968 yılında kurulmuştur. IBO, ilkokul, ortaokul, lise alanında örnek bir dünya ağı kurmuş tek kuruluştur. Dünyada sadece yaklaşık 2.000 okul, biri Hazar Üniversitesi'nin Dünya Okulu, IB diploması verebilir. Eski Sovyetler Birliği'nde IB diploması veren çok fazla okul yok.

Naila hanım, Dünya okulu`nun "Dünya" dergisini kurdu ve onun yönetmenliğini yaptı (2015).

2012 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Dünya Okulu'nu en iyi okullar listesine dahil etti ve ödüllendirdi.

Naila hanım Sumgayıt Dünya Okulu'nu (2016) kurdu ve Hazar Üniversitesi Konferans ve Rekreasyon Merkezi` (2018) ve Gence Dünya Okulu'nun (2019-2020) kuruluşuna katıldı.

Hazar Üniversitesi'nde "Bayanlar Kulübü"nü ve şimdi kendi adını taşıyan "Kültür Merkezi"ni ("Nailakhanim Kültür Merkezi") kurdu. Eylül 2010'da Hazar Üniversitesi'ne Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Danışmanı olarak katıldı.

Kimlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Naila Hanım, bilgi ve becerileri, özen ve samimiyeti, neşeli ve nazik doğasıyla onu tanıyanların gözdesi oldu. Ekip çalışmasını organize etme yeteneğine sahipti. İşin başarısı için gerekli ilkeleri belirlemiş, çevresini cesaretlendirmiş ve önüne konulan görevi yorulmadan yerine getirmiştir. Tanıdığı kişilerle iyi bir ilişkisi vardı ve anlaşmazlıkları zamanında ve rahat bir şekilde çözebiliyordu. Dürüstlük bir yaşam ilkesiydi, çalışma ortamında yalan ve pohpohlanmaya yer yok söyledi.

Doğayı özellikle de denizi çok severdi ve denizin sonsuzluğu beni düşündürüyor ve hayran bırakıyor söyledi. Dağlarda yürümeyi ve dağlarda dinlenmeyi severdi. Çiçekleri severdi ve çiçekleri kendisi dikmiş ve yetiştirmiştir. Lale ve İnci çiçeyi adlı şarkıları çok popüler oldu.

Müzisyendi, hem klasik hem de halk müziğini bilirdi, derinden hisseder ve çalardı. Tiyatroyu sevdi ve Bakü tiyatrolarıyla birlikte Moskova'daki Bolşoy Tiyatrosu, Viyana Opera ve Bale Tiyatrosu, Milano La Scala Tiyatrosu, Tiflis ve diğer şehirlerde teatrolara gitti.

Eğitimciydi, okul ve üniversite işi insanları mutlu ediyor, hayatımın buna bağlı ve bu alandaki çalışmalarımdan dolayı mutluyum söyledi .

Naila hanım, örnek bir aile kadınıydı, yemek yapmayı biler ve severdi. İyi bir eş ve anneydi.

253x253pik

</br>Edebiyat:

  1. Dünya Dergisi Nisan 2021
  2. Hazar Haberleri № 406 Mayıs 2021 s. 6-21
  3. Tanınmış pedagog Nailakhanim Isayeva'nın anısına adanmış uluslararası forum 27 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. Nailakhanim Isayeva'nın anısına adanan Bilimsel Konseyin genişletilmiş toplantısı 27 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Şarkılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Naila hanım bir dizi popüler şarkı bestelemiştir (şarkı sözleri Hamlet Isahanlı'ya aittir). Bu şarkılar Arif Babayev, Flora Karimova, Natavan Şeyhova, Ilgar Muradov, Brilliant Dadashova, Aygun Beylar, Manana Caparidze, Samir Cafarov, Farid Aliyev, Elton Hüseynaliyev, Yusif Savalan, Mahsati Cabbarova, "Kristal" grubu ve Dünya okulu korosu ve diğerleri. tarafından seslendirildi:

  1. İnci çiçeyi - İnci çiçeyi 27 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Söz: Hamlet İsahanlı, Müzik: Nailahanim Isayeva, Şarkı söyleyen: Brilliant Dadaşıva
  2. Rüzgar - Rüzgar 27 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Söz: Hamlet Isahanlı, Müzik: Nailahanim Isayeva, Şarkı: Manana Caparidze
  3. Yalnızlık - Teklik 27 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Söz: Hamlet İsahanlı, Müzik: Nailahanim Isayeva, Şarkı: Flora Karimova
  4. Lale - Lale 27 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Söz: Hamlet İsahanlı, Müzik: Nailahanim İsayeva, Şarkı: Aygün Beyler
  5. Seni sevdim sadece - Seni sevdim sadece 27 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Söz: Hamlet Isaxanlı, Müzik: Nailahanim Isayeva, Şarkı: İlgar Muradov
  6. Dunyam - Dunyam 27 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Söz: Hamlet Isahanlı, Müzik: Nailahanim Isayeva, Şarkı: Dünya Okulu korosu
  7. Güzeldir - Güzeldir 27 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Söz: Hamlet İsahanlı, Müzik: Nailahanim Isayeva, Şarkı Söyleyen: Samir Jafarov
  8. Quick Bride - Quick Bride 27 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Söz: Hamlet İsaksanlı, Müzik: Nailakhanim Isayeva, Şarkı: "Kristal! Grup.

Miras ve Anısı[değiştir | kaynağı değiştir]

A. Nailahanim Isayeva'nın anısına!

Nailahanim Isayeva'nın çağdaşları tarafından tanınan parlak imajını, biçilmez hizmetlerini gelecek nesillere aktarmak, Nailakhanim'ın anısını yaşatmak için

Hazar Üniversitesi Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti aşağıdaki tedbirlerin uygulanmasına karar verir.

  1. Kızların ve kadınların yüksek öğrenim görmelerine yardımcı olmak için bir Nailahanim Vakfı ve bir Nailahanim bursu kurmak.
  2. Vakfın mali desteği Hazar Üniversitesi ve Nailahanim'in ailesi ve arkadaşları tarafından sağlanmalıdır.
  3. Arkadaşları, meslektaşları ve tanıdıkları tarafından Nailakhanim hakkında yazılmış bir Anılar Kitabı hazırlamak.
  4. Nailahanim'in hayatını ve faaliyetlerini yansıtan bir Foto albümü-kitap hazırlamak.
  5. Nailahanim'ın yazdığı şarkıların piyano, vokal ve oda orkestrası için bir Not Defteri hazırlamak.
  6. Nailahanim'ın bestelediyi şarkıları ünlü şarkıcı ve gruplar ifasında müzik albümü şeklinde hazırlamak. Youtube ve diğer kaynaklarda görüntülemek.
  7. Nailakhanım'ın yaşamını ve faaliyetlerini yansıtan video materyaller`i sistematize edilmeli ve yeni bir formatta filmler hazırlamak.
  8. Dünya okulunda Nailakhanim müzesi oluşturmak.
  9. Dünya Okulu'na (Bakü Dünya Okulu, Sumgayıt Dünya Okulu, Gence Dünya Okulu) bir Nailakhanim büstü konulmalıdır.
  10. Hazar Üniversitesi Kültür Merkezi'nin adı Nailakhanim Kültür Merkezi olarak değiştirilecek; orada büstü olan bir Nailakhanim köşesi yaratmak.

B. Üzeyir Hajibeyli XIII Uluslararası Müzik Festivali`nde (Bakü, 22 Eylül 2021) belirgin besteci Serdar Faracov tarafından Nailakhanim anısına bestelediyi Elegy (Ağıt) ilk kez ifa olundu. Ağıt, besteci tarafından yönetilen Hazar Üniversitesi Oda Orkestrası tarafından seslendirildi.

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]