Naif empirizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Naif empirizm, bilginin doğal dünyanın değerlendirilmesi ile açık bir biçimde test edilebilir olduğuna inanan mantıksal pozitifistlere karşı yöneltilen bir eleştiridir. Buna göre kısaca naif empirizm, doğru bilgilerin yalın gözlemlere dayanarak elde edilebileceği düşüncesidir.

Naif empirizme bir örnek, günümüzde tamamen karmaşık olduğu kabul edilen cinsiyet kavramlarını reddedercesine kadın ve erkek kategorileri üzerinden veriler toplamaktır. Zira cinsiyet araştırmaları literatüründe sadece biyolojik cinsiyet ile toplumsal cinsiyet ayrımı değil, cisgender, transgender ve genderqueer gibi farklı ve karmaşık fenomenler kabul edilmektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Laura Mandell, Gender and Cultural Analytics:: Finding or Making Stereotypes?, Debates in the Digital Humanities 2019, pp.3-26 14 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.;"we must remain attentive to where and how computational data analytics crosses the line into naïve empiricism—often unwittingly—by presenting conclusions about “male” and “female” modes of thinking and writing as if the M/F terms were simple pointers to an unproblematic reality, transparently referential and not discursively constituted."