Nabahtevi Meryem Ana Kilisesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nabahtevi Meryem Ana Kilisesinin görünümü
Kilisedeki fresklerden biri

Nabahtevi Meryem Ana Kilisesi, Gürcistan'ın Haşuri Belediyesindeki Nabahtevi köyünde yer alan bir kilisedir. Nabahtevi'deki bu 15. yüzyıl anıtı, Çerathevi dağ geçidindeki Kutsna Amiredcibi'nin emri ile inşa edilmiştir. 2006'da, Nabahtevi Meryem Ana Kilisesi, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.[1]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Nabahtevi Meryem Ana kilise kompleksi, bir salon kilisesi ve kilisenin kuzeyinde konumlanmış iki katlı bir çan kulesinden oluşmaktadır. 14,5 x 9,35 boyutlarındaki salon kilisesi, gri kesme taşlardan inşa edilmiştir. Kilisenin iki girişi vardır; tuğladan yapılma batı girişi ve kuzey girişi. Yarım dairesel apsisin içinde iki hazine ve bir pencere vardır. Tahtta azizlerle beraber oturan kadın, bekâreti temsil etmektedir. Kilisenin batı cephesinde bir penceresi vardır. Salonun boylamasına olan duvarında, yarım daire biçimli, kemerli apsisle desteklenmiş iki basamaklı iki pilaster vardır.

Duvar resmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kilisedeki duvar resmi 1412 ve 1431 yılları arasında yapılmıştır, ancak zarar görmüşlerdir. Bazı eserler, Gürcistan Devlet Sanat Müzesine taşınmıştır. Salondaki ayırıcı duvarda yer alan resim üç kısımdan oluşmaktadır: ilki Argus'un, ikincisi İbrahim'in misafirperverliğinin ve üçüncüsü kilise papazları ve Svimeon Mesvete'nin gösterimidir.

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lortkipanidze I., Nabaxtevi paintings, Tiflis, 1973

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ",,კულტურის ზოგიერთი უძრავი ძეგლისათვის ეროვნული მნიშვნელობის კატეგორიის მინიჭების შესახებ"". სსიპ ”საქართველოს საკანონმდებლო მაცნე” (Gürcüce). 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2019.