NORAD Tracks Santa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
NORAD Tracks Santa
NORAD Tracks Santa'nın amblemi
KuruluşAmerika Birleşik Devletleri (1955)
Resmî sitehttps://www.noradsanta.org/en/

NORAD Tracks Santa, Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı'nın (NORAD) yıllık bir Noel etkinliğidir. Bu programda NORAD, Noel Baba'nın Kuzey Kutbu'ndan ayrılarak dünya genelinde çocuklara hediyeler dağıtmak üzere yola çıktığı simülasyonu takip eder. Etkinlik 1 Aralık'ta başlar, ancak gerçek Noel Baba takibi her yıl 23 Aralık'ta gece yarısında başlar. NORAD Tracks Santa, NORAD'ın toplumla etkileşimini artırmak ve tatil sezonunda insanlar arasında bir bağ oluşturmak amacıyla düzenlenir. Program, ilk kez 1955 yılında başlamış olup her yıl geleneksel bir etkinlik haline gelmiştir.[1][2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Albayı Harry Shoup

Gelenek, 1955 yılında başladı; Colorado Springs merkezli Sears Roebuck & Co'nun çocuklara Noel Baba'yı aramaları için bir telefon numarası veren reklamında bir hata olmasıyla ortaya çıktı. Noel Baba yerine, telefon numarası çocukları CONAD Komutanı'nın operasyon "hızlı hat"ına yönlendirdi. O dönemde Operasyon Direktörü olan Albay Harry Shoup, ekibine Kuzey Kutbu'ndan güneye doğru ilerleyen Santa'nın izlerini kontrol etmeleri talimatını verdi. Arayan çocuklara Santa'nın yerine dair güncellemeler verildi ve bir gelenek başlamış oldu.

1958'de Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri hükûmetleri, Kuzey Amerika için birleşik bir hava savunma komutası olan Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı'nı (NORAD) oluşturdular ve bu birim, Santa'nın izini sürme geleneğini devraldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lange, Katie (22 Nisan 2022). "Does NORAD Really Track Santa?". Military.com (İngilizce). 22 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2023. 
  2. ^ "Why we track Santa – NORAD Santa". web.archive.org. 24 Aralık 2011. 24 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2023.