NDM-1

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Metallo beta-laktamaz oktamer + 32 Ni (ö. yeşil) + 8 Cd (turuncu) + 8 Co (ö.mavi) + 8 Zn (ö.mavi), E.Coli

New Delhi metallo-beta-lactamase (NDM-1)[1] bakterilerin karbapenem ailesi antibiyotiklere karşı dirençli olmasına neden olan bir gendir. Çıkış noktasının Hindistan'dır. Karbapenem olarak bilinen bir çeşit beta-lactamase enzimi kodlamaktadır. Şu anda NDM-1 durdurmak için araştırması yapılan herhangi bir çalışma yoktur.[2] Şu ana kadar E.coli ve pnömoni etkeni olan Klebsiella pneumoniae bakterilerinin bazı nesilleri bu genin taşıyıcısı olduğu bilinmekteydi, fakat genler yatay gen transferi vasıtasıyla form değiştirmektedir.

Fonksiyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu gen, beta-lactam ailesindeki antibiyotikleri hidrolize eden ve etkisiz hale getiren bir enzim üretmektedir. Bu antibiyotikler son zamanlara kadar birçok bakteri çeşidini hücre duvarlarını yıkmak vasıtasıyla etkisiz hale getirmiştir. Bu gen tarafından oluşturulan direnç nedeniyle söz konusu bakteri insan vücudunda çoğalır. Çünkü bakterinin yok edilmesi için kullanılan diğer antibiyotikler şu anda işe yaramamaktadır.

Aşağıdaki antibiyotikler söz konusu enzim tarafından inaktif edilmektedir:

Kaynağı ve yayılışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gene, Hindistan'ın başkenti olan Yeni Delhi ismi verilmiştir ve bu gen by Yong et al tarafından keşfedilmiştir.[3] Özellikle hastanelerde olmak üzere, şu anda Hindistan'ın birçok bölgesine ve komşusu olan Pakistan'a yayılmıştır. Avrupa kıtasına ise bu ülkelerde hastanede yatmakta olan hastalar tarafından getirilmiştir. Bu kişiler başlıca tam olarak asepsis olmayan şartlarda tedavi gördüklerinden bu bakteriye yakalanmışlardır. Bir nedeni, estetik ameliyatların bu bölgelerde ucuz olmasıdır. Bu nedenle enfeksiyon kapmışlardır ve bakteriyi de kendi ülkelerine taşımışlardır. İngiltere'de 50 civarında vaka olduğu bildirilmiştir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Lancet: Emergence of a new antibiotic resistance mechanism in India, Pakistan, and the UK: a molecular, biological, and epidemiological study". 15 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010. 
  2. ^ "Globe and Mail: Scientists find new superbug spreading from India". 29 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010. 
  3. ^ Yong D, Toleman MA, Giske CG, Cho HS, Sundman K, Lee K, Walsh TR. (Aralık 2009). "Characterization of a new metallo-beta-lactamase gene, bla(NDM-1), and a novel erythromycin esterase gene carried on a unique genetic structure in Klebsiella pneumoniae sequence type 14 from India". Antimicrob Agents Chemother. 53 (12). ss. 5046-54. doi:10.1128/AAC.00774-09. PMC 2786356 $2. PMID 19770275. 17 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]