Nöropatoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir Vaskülitik nöropatinin mikrografı (Vaso nervorumların inflamasyonu ile ortaya çıkan, periferik sinirlerin iskemik hasarı ve aksonal dejenerasyon ile karakterize olan geniş çaplı bir hastalık grubu)[1]

Nöropatoloji, genellikle küçük cerrahi biyopsiler veya tüm vücudu kapsayan otopsiler şeklindeki sinir sistemi dokusunun hastalıklarını inceleyen ve tanı koyan tıp dalıdır.

Bu alanda beyin, omurilik, periferik sinirler ve kas hastalıklarıyla ilgilenilir. Nöropatologlar, genellikle anatomik patoloji bölümünde çalışır; otopsi ve biyopsi gibi yöntemlerle hastalıkların nedenlerini ve etkilerini araştırır. Sinir sistemi hastalıklarının teşhisi ve tedavisi için önemli bir rol oynarlar. Tanı için genellikle nöropatolojiye bağlı olan nöroloji ve beyin cerrahisi klinik disiplinleriyle yakın çalışırlar. Bu alandaki araştırmalar ve gelişmeler, sinir sistemi hastalıklarının daha iyi anlaşılmasına ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlar.[2]

Nöropatoloji aynı zamanda adli patoloji ile de ilgilidir çünkü beyin hastalığı veya beyin hasarı ölüm nedeni ile ilişkili olabilir. Nöropatoloji, dokulardan ziyade sinirlerin kendisinde (genellikle periferik sinir sisteminde) görülen bozuklukları ifade eden nöropati ile karıştırılmamalıdır.

Nöropatolojide, dokuların yanı sıra sinir sistemi uzmanlık dalları da tek bir çalışma alanında bir araya gelir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İlhan, Atilla. "Vaskülitik Nöropatiler". Nöroloji AD, Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ankara: Türkiye Klinikleri. 30 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  2. ^ Gültekin, Şakir Hümayun (17 Ağustos 2009). "Nöropatoloji". 30 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024.