Mutlu Yol

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mutlu Yol, yazılım ya da veri modelleme konseptinde kullanılan, hata ya da istisna içermeyen ve her şey tahmin edildiği gibi çalışırsa bir dizi aktivitenin gerçekleşeceğini öngören senaryoya denir. [1][2] Örneğin verilen kredi kartı numarasının geçerliliğini doğrulayan bir fonksiyonumuz var diyelim. Bu fonksiyon için mutlu yol, fonksiyonun sonuna kadar işletilebildiği, onaylama kurallarının hiç birinin hata üretmediği ve fonksiyonun pozitif sonuç verdiği bütün senaryolara denilebilir.

Mutlu yol senaryoları yazılırken kullanım senaryosu konseptinde kullanılan üretim adımları aynı şekilde kullanılır. Kullanım durumları, mutlu yol senaryolarına karşıt olarak alternatif yollar ve istisna yollarını da içerebilir.

Mutlu yol testi ise iyi belirlenmiş, bilinen bir girişi kullanan istisna üretmeden çalışan ve beklenen sonucu veren bir test durumudur.

Mutlu gün senaryosu ve altın yol, mutlu gün senaryosunun eş anlamlılarıdırlar.

Kullanım durumu analizinde sadece tek bir mutlu yol vardır ama yine de farklı ama geçerli sonuç üreten alternatif yollar da olabilir. Eğer alternatif senaryolar bulunabiliyorsa mutlu yol aralarından doğru sonuca ulaşmayı en çok garantileyen alternatife denir. Analiz aynı zamanda bir ya da daha fazla istisna yolu da gösterebilir. Kullanım durumları ve sonuç etkileşimleri genellikle UML ya da SysML türü grafik dilleriyle modellenirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]