Mutlak konum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hertzsprung-Russell diyagramı veya Hertzsprung-Russell çizeneği (ayrıca H-R diyagramı veya HRD olarak da anılır)

Mutlak konum veya Matematik konumu coğrafi terminolojide kullanılan ve bir yerin enlem ve boylamlara göre Dünya üzerindeki yerini koordinat sistemiyle kesin olarak belirleyen konumdur.

Tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mutlak konum insanların “nerede?” gibi sorularının cevaplarını veren bir coğrafi terminolojidir. Bir mekanın konumu asla değişmiyorsa bu mutlak konumdur, asla değişkenlik göstermez ve %100 kesinlik içermektedir. Bir noktanın konumu tarif edilirken koordinat sistemi kullanılmaktadır.[1]

Mutlak konum, üç boyutlu ortamda referans sistemiyle noktanın sabit yerini işaret eder. Kartezyen koordinat ızgarasından (Küresel koordinat sistemi veya Elipsoid tabanlı Dünya Jeodezi Sistemi gibi) belirli benzer yöntemlerle mutlak ve sabit bir enlem ve boylam eşleşmesi kullanılarak belirlenebilir.

Koordinat örnekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İstanbul’un mutlak konumu: 41°N, 28°E
  • Ankara’nın mutlak konumu: 39°N, 32°E
  • İzmir’in mutlak konumu: 38°N, 27°E [2]

Mutlak konumun göreceliliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Mutlak konumlar da başka referans sistemleri için göreceli konumlardır, çünkü mutlak konumlar sabit bir referans noktasına ihtiyaç duyar. Mesela; İngiltere'nin Greenwich kentinden geçen Başlangıç meridyeni doğusundaki ve batısındaki derece sayısının eşit olmasıyla ekvatorun kuzey ve güney enlem derece sayısının eşit olması bu yüzdendir. Enlem ve boylam bu hayali veya oransal seçilmiş noktaya göre ifade edildiğinden, matematik konum da göreceli bir konumdur.[3] Göreceli konum mutlak konumun tam tersi sabit bir değildir, değişkenlik gösterir. Örneğin Fırat nehri, Gaziantep’te yaşayan biri için doğuda yer alırken Şanlıurfa’da yaşayan biri için batıda yer almaktadır. Ya da Pozantı, Adana’da yaşayan biri için kuzeybatıda yer alırken Konya’da yaşayan biri için güneydoğuda yer almaktadır.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mutlak Konum Nedir?". Fikir.Gen.Tr. 22 Eylül 2018. 5 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2024. 
  2. ^ "Google Maps". Google Maps. 5 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2024. 
  3. ^ Gersmehl, Philip (2008). Teaching geography. 2. ed. New York London: Guilford. ISBN 978-1-59385-715-8. 
  4. ^ "Göreceli". 4 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024.