Mutlak kazanç (uluslararası ilişkiler)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mutlak kazanç, uluslararası ilişkilerin liberal teorisine göre uluslararası aktörlerin çıkarlarını belirlerken baktıkları, bir kararın devlet veya örgüt üzerindeki toplam etkilerini tarttıkları ve buna göre hareket ettikleri şeydir. Uluslararası aktörün çıkarları sadece gücü içermez, aynı zamanda bir eylemin ekonomik ve kültürel etkilerini de kapsar. Teori aynı zamanda, karşılaştırmalı üstünlüğü kullanarak barışçıl ilişkiler ve ticaret yapan tüm devletlerin refahı arttırabileceğini öne süren sıfır toplamlı olmayan bir oyunla da ilişkilidir.[1]

Bu, devletlerin eylemlerini sadece güç dengelerine göre ve ekonomi gibi diğer faktörleri dikkate almadan tanımlamaya çalışan nispi kazancı kullanan realist uluslararası ilişkiler teorilerinden farklıdır. Nispi kazanç, zenginliğin genişletilemeyeceğini ve bir devletin daha zengin olabilmesinin tek yolunun başka bir devletin zenginliğini almak olduğunu ifade eden sıfır toplamlı oyunla ilgilidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Powell, Robert (1991). "Absolute and Relative Gains in International Relations Theory". The American Political Science Review. 85 (4): 1303-1320. doi:10.2307/1963947. ISSN 0003-0554. 3 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2024.