Mutassım Kaddafi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mutassım Kaddafi, 2009

Mutassim Billah Kaddafi (d. 18 Aralık 1974, Trablus, ö. 20 Ekim 2011, Sirte), bir Libya Ordusu subayı ve 2008'den 2011 yılına kadar Libya Ulusal Güvenlik Danışmanı'ydı.

Devrik Libya lideri Muammer Kaddafi'nin beşinci oğludur. Annesi Safiye Ferkaş'dır. Libya İç Savaşı sırasında isyancı güçler tarafından Sirte Savaşı'nda yakalandı ve daha sonra babası ile birlikte öldürüldü.

ABD ile müzakereler[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılı Nisan ayında, diplomatik ilişkilerin yeniden canlanması amacıyla Mutassım Kaddafi, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile iki ülke arasındaki en üst düzey diplomatik ilişkileri için bir araya geldiler. Bu görüşme Kaddafi için, Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak yeni sorumluluklar adına ciddi gösterge oldu. Mutassim Kaddafi, Libya'da askeri desteğe güçlü bir ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, 2009 yılında ABD Senatörü John McCain ve Joseph Lieberman ile bir araya geldi. Kaddafi, "Batıda 60 milyon Cezayirli, Doğuda 80 milyon Mısırlı var, önümüzde Avrupa var ve biz ülkenin güney tarafında kendi sorunları olan Sahra-altı Afrikalılarla karşı karşıyayız." uyarısında bulunmuştur. Libya askeri teçhizatı yükseltme konusunda endişeliydi ve Rusya ve Çin'den silah satın alınacağını söyledi ama ABD'den malzeme satın almak istediğini belirtti.

Libya savaşı ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Libya İç Savaşı sırasında, Kaddafi özellikle Brega-Ajdabiya yol ve bölgede çatışmalar sırasında Brega bölgesindeki birimlere komuta etti. Babasının üzerinde bir seyahat yasağı ve varlıklarını dondurma kararı verilmişti. Muammer Kaddafi'nin doğduğu yer olan Sirte'nin düşmesine kadar şehri başarılı şekilde savunan kendilerine sadık kuvvetlerinin komutanıydı. Sirte 20 Ekim 2011 tarihinde düştüğü zaman Mutassım Kaddafi, isyancıların iddiasına göre bir aile otomobili ile Bingazi'ye gitmek için şehri terk etmeye çalışırken yakalandı. Yakalandıktan sonra Mutassım Kaddafi'nin canlı fotoğrafları görüntüleri yayınlandı. Daha sonra el-Arabiye'de Mutassım Kaddafi'nin sakallı ve boğazında açık bir yara ile bir hastane yatağında ölü olarak görüntülendi.