Mustafa El Sayed

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mustafa El-Said
Mustafa El-Said Mart, 2016
DoğumMısır
MilliyetMısırlı Amerikalı
Mezun olduğu okul(lar)Ain Shams University
Florida State University
Tanınma nedeniNanoteknoloji
Spektroskopi
El-Sayed kuralı
ÖdüllerKing Faisal International Prize 1990
Irving Langmuir Award 2002
National Medal of Science 2007
Glenn T. Seaborg Medal 2009
Priestley Medal 2016
Kariyeri
DalıKimyager fizikçi
Çalıştığı kurumGeorgia Teknoloji Enstitüsü
Harvard Üniversitesi
Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles
Doktora
danışmanı
Michael Kasha[1]

Mustafa El Said, nanobilim hakkında araştırma yapan Mısırlı-Amerikalı kimyasal fizikçidir. Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir. ABD Ulusal Bilim Madalyası ödülünü kazanmıştır.[2] Journal of Physical Chemistry'nin baş editörlüğünü yapmıştır. Kendi adıyla anılan spektroskopi kuralı, El-Sayed kuralı olarak tanınır.

Akademik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniveriteyi B.Sc., Ain Shams U. Kahire, Mısır'da okudu. Doktorasını, Florida Eyalet Üniversitesinde; yüksek lisansını araştırma görevlisi olarak ve diğer çalışmalarını, Yale Üniversitesi (1958-59), Harvard Üniversitesi (1959-60) ve California Teknoloji Enstitüsünde (1960-61) yaptı.[3]

El-Sayed Kuralı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısa adı ISC olan Sistem İçi Geçiş, değişik çarpımları olan iki elektronik durumun, arasındaki izoenerjik radyasyonsuz geçişi içeren fotofiziksel bir işlemin adıdır. Düşük elektronik durumdaki titreşimle uyarılmış moleküler varlığa neden olduğunda, sonraki bu moleküler en düşük moleküler titreşim seviyesine kadar azalır. Sistem İçi Geçiş, açısal momentumu koruma kurallarına uymamaktadır. Sonuç olarak, ISC genellikle çok uzun zaman aralığında ortaya çıkmaktadır. El-Sayed'in kuralı, Sistem Arası Geçiş oranının, örneğin en düşük singlet durumundan üçlü manifolduna kadar, radyasyonsuz geçiş moleküler orbital türünün bir değişimini içeriyorsa nispeten büyüktür. Misal, bir (π, π *) singlet bir (n, π *) üçlü durumuna geçebilir, ancak bir (π, π *) üçlü durumuna geçemez ve tersi de geçerli olabilmektedir. Prof. Mustafa El-Sayed tarafından bu durum formüle edilmiştir. El-Sayed'in 1960'lı yıllarda ortaya koyduğu bu formül, fotokimya ders kitaplarının çoğunda bulunan bu kural moleküllerde fosforesans, titreşim gevşemesi, sistem arası geçiş, iç dönüşüm ve uyarılan durumların yaşam sürelerini anlamada kullanılmaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ El-Sayed, Mostafa (1 Aralık 1991). "Michael Kasha - Editorial, Biographical Sketch, Summary of Research Contributions, Research Associates, and Publications list". Journal of Physical Chemistry. 95 (25). s. 10215-10220. doi:10.1021/j100178a001. 2 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021. 
  2. ^ a b "Mustafa El-Sayed İnovaktif Kimya Dergisi". 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Mostafa El-Sayed Georgia Tech". 2022 Georgia Institute of Technology. 11 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi.