MusiXTeX

Vikipedi, özgür ansiklopedi
MusiXTeX
MusiXTeX tarafından işlenen Attaingnant'ın "Branle de Poictou" (lavta tab ve karşılık gelen gitar notasyonu)
Geliştirici(ler)Jean-Pierre Coulon, Hiroaki Morimoto, Don Simons, Bob Tennent, Olivier Vogel, Andreas Egler (aktif değil), Ross Mitchell (aktif değil), Daniel Taupin (öldü)
Güncel sürüm1.37 / 7 Ekim 2023 (5 ay önce) (2023-10-07)[1]
İşletim sistemiÇapraz-platform
TürMüzik nota programı
LisansGPL-2.0 ve sonrası
Resmî sitesictan.org/pkg/musixtex
Kod deposunone Bunu Vikiveri'de düzenleyin

MusiXTeX, GPL-2.0-or-later lisansı altında yayımlanan TeX'te müzik dizgisine izin veren açık kaynaklı bir müzik gravür makroları ve yazı tipleri paketidir

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

TeX'te müzik dizgisi için makrolar ilk olarak 1987'de ortaya çıktı (MuTeX) ve tek portreli sistemlerle sınırlıydı.

1991'de Daniel Taupin[2], makroları birden fazla portreli sistemlerin üretimine izin veren, ancak notaların yatay konumlandırılmasını kontrol etmede birkaç sorun sunan MusicTeX'i yarattı. MusicTeX tek geçişli bir derleme kullanıyordu.

1997 yılında, yatay mesafeleri kontrol etmek için harici musixflx uygulamasını içeren MusiXTeX'te konumlandırma sorunları düzeltildi. Bu yeni modül üç geçişli bir derleme gerektirmektedir: TeX, musixflx ve tekrar TeX. MusiXTeX ghostscript gerektirir.

Üç geçişli sistem[değiştir | kaynağı değiştir]

file.tex adlı bir TeX kaynak dosyası derlenirken, portreler ve bar uzunlukları arasındaki mesafeler hakkında bilgi içeren bir file.mx1 oluşturulur. Bu dosya, her vuruş için notalar arasındaki mesafeleri belirleyen ve bunları son TeX dosyasının derlenmesinde kullanılan file.mx2 dosyasına yazan musixflx programı tarafından işlenir. Partisyonda yatay mesafeleri etkileyen herhangi bir değişiklik file.mx2 dosyasının silinmesini ve üç geçişin de yeniden yapılmasını gerektirir; aksi takdirde TeX'te yalnızca bir derleme gerekir.

İkincil ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

1996 yılında, bir önceki yıldan beri MusiXTeX PreProcessor (MPP) projesinde çalışan Han-Wen Nienhuys ve Jan Nieuwenhuizen, MusiXTeX'in kavramlarına gevşek bir şekilde dayanan LilyPond adında yeni bir müzik gravür programı oluşturmaya karar verdiler.[3][4] LilyPond 1.0, özel bir müzik yazı tipi olan Feta'nın geliştirilmesini ve LilyPond'un MusiXTeX'ten tamamen ayrılmasını vurgulayarak 31 Temmuz 1998'de yayınlandı.[5]

PMX, Don Simons tarafından yazılmış MusiXTeX için bir ön-işlemcidir.[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "MusiXTEX – Sophisticated music typesetting". ctan.org. 12 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2023. 
  2. ^ "Daniel Taupin 1936-2003". icking-music-archive.org. 
  3. ^ "GNU LilyPond Learning Manual: Preface". 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2010. 
  4. ^ "MusiXTeX PreProcessor README". GitHub. 10 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2010. 
  5. ^ Nienhuys, Han-Wen (31 Temmuz 1998). "GNU LilyPond 1.0 released". gnu-music-discuss (E-posta). 9 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2010. 
  6. ^ "PMX – a Preprocessor for MusiXTEX" (PDF). icking-music-archive.org. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]