Munker illüzyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Resim 1: Sol tarafta, A grubundaki dikdörtgenlerin tonunun B grubundaki dikdörtgenlerden daha koyu olduğu görülüyor. Aslında her iki sıradaki dikdörtgenlerde (A ve B) aynı renk ve tona sahiptirler.

Munker İllüzyonu, siyah kutucuklarla birlikte düzenlenmiş 2 farklı sıradan oluşan gri dikdörtgenlerin yer aldığı parlaklıkla ilgili optik bir illüzyondur (bkz. resim 1). İllüzyonun tesiri ise: bu kutucuklara (gri olanlara) bakıldığında bir sıranın tonunun beyaz (resimde B grubu), diğer sıranın ise daha kapalı; koyu bir ton olduğu görülür (resimde A grubu). Hakikatte ise tüm beyaz kutucukların rengi ve tonu aslında aynıdır.

İllüzyonun Sebebi[değiştir | kaynağı değiştir]

İllüzyon, gri kutucukların parlaklıklarının yukarıdaki ve alttaki siyah kutucukların parlaklıklarına kayması ile görülür. Bu da resimde görüldüğü gibi (optik) bir zıtlık oluşturmaktadır.

Dipnot: İllüzyonda (gri renkli kutucukların yerine) daha farklı renkler içeren kutucuklardan da yararlanılabilir, yani illüzyona sebebiyet veren, kutucukların gri renkli olması değildir; etki siyah kutulardan kaynaklıdır.