Mumya (film, 1999)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mumya
The Mummy film afişi
YönetmenStephen Sommers
YapımcıSean Daniel
James Jacks
SenaristSenaryo:
Stephen Sommers
Hikâye:
Kevin Jarre
Lloyd Fonvielle
Stephen Sommers
OyuncularBrendan Fraser
Rachel Weisz
John Hannah
Arnold Vosloo
MüzikJerry Goldsmith
Görüntü yönetmeniAdrian Biddle, BSC
KurguBob Ducsay
DağıtıcıUniversal Pictures
TürüMacera/Aksiyon/Korku
Yapım yılı1999, ABD
Süre124 dakika
Dilİngilizce
Bütçe80 Milyon $ (tahmini)
HasılatYurt içi:
$155,385,488
Dünya çapında:
$415,933,406
Devam filmiThe Mummy Returns

The Mummy 1932 yılında çevrilen aynı isimli korku filmi klasiğinin bir yeniden çevrimi olan Mumya filminin yönetmenliğini Stephen Sommers yapmış Aksiyon, macera filmidir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

MÖ 1290 yılında Mısır'da, baş rahip İmhotep (Arnold Vosloo) ile Firavun I. Seti'nin gözdesi Anck-Su-Namun (Patricia Velásquez) gizli bir aşk yaşamaktadırlar. Bu yasak aşkın sonucunda birlikte firavunu öldürürler. İmhotep yardımcıları sayesinde kaçarken Anck-Su-Namun kendini öldürür. İmhotep Anck-Su-Namun'u canlandırmak için bedenini Ölüler Şehrine (Hamunaptra) götürür. Anck-Su-Namun dirilmek üzereyken Firavunun muhafızları İmhotep ve rahiplerini durdururlar. Bu olay üzerine İmhotep'in rahipleri korkunç cezalar alır. İmhotep ise daha önce hiç yapılmayan bir lanetle cezalandırılır; diri diri gömülürek Home-Dai lanetiyle ölümsüzlük cezası alır.Hamunaptra'da Anubis heykelinin ayağının altına gömülür ve tabutuna tırnaklarıyla Ölüm sadece başlangıçtır yazar.

1923'te Amerikalı maceracı Rick (Brendan Fraser), Hamunaptra'yı bulmak isteyen İngiliz kardeşlere rehberlik etmektedir. Kaypak kardeşi Johnathan, hazinelerin hayallerini kurarken, Evelyn'in (Rachel Weisz) merakı ise tamamen bilimseldir ama bilmeden tapınaktaki ölüm kitabını bulur ve okur. Korkunç laneti 3000 yıllık uykusundan uyandırır ve Rahip İmhotep lanetleriyle geri döner.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]