Muharrem Seyidov (binbaşı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Muharrem Seyidov
Muharrem Seyidov
DoğumMuharrem
1 Mart 1966(1966-03-01)
Azizbayov, Amasya, Ermenistan SSC, SSCB
Ölüm5 Mayıs 1994 (28 yaşında)
Azerbaycan
Defin yeriAzerbaycan
Rütbesibinbaşı
Çatışma/savaşlarıKarabağ Savaşı
Ödülleri"Azerbaycan Bayrağı" nişanı

Muharrem Seyidov (Muharrem Mecnun oğlu Seyidov), Karabağ Savaşı'nda hayatını kaybetmiş Azeri binbaşı. Ölümünden sonra "Azerbaycan Bayrağı" nişanı ile ödüllendi.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Muharrem Mecnun oğlu Seyidov 1 Mayıs 1966'da Ermenistan Cumhuriyeti'nin Amasya bölgesinin Azizbayov köyünde doğdu. 1973-1983 yıllarında Azizbayov (Garachanta) köyü ortaokulunda okudu. Okulda okuduğu yıllarda Judo-Sambo üzerinde çalıştı. O bir Cudo-Sambo Spor Ustasıdır. Ermenistan'ın gençlik şampiyonu oldu. 1984-1988'de Ukrayna'nın Donestsk Yüksek Askeri Okulu'nda askeri bilginin sırlarını benimsedi. 1987'de düzenlenen Judo Şampiyonalarında Ukrayna Şampiyonu oldu. 1988-1992'de, SSCB Saratov Samara Ulyansky'nin askeri birliklerinde Kabile ve Sınır Askerleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı. Karabağ uğruna yaşanan yoğun savaşlarda canından çok sevdiği askerleri ile birlikte Muharrem Seyidov vatana olan borcunu gereğince yerine getirdi. Donetsk'te harp eğitimi almıştır.[2]

Judo ve sambo Ermenistan SSR şampiyonu idi.[2]

Savaşlara katılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan'da savaş başladığı zaman 1992 yılında kahramanımız Şevket Hacıyeva'nın konuşmasında "Ben yurt dışında görev yapan Azerbaycan oğullarına müracaat ediyorum. Bugünkü günde Azerbaycan'ın onlara ihtiyacı var. Eğer bugünkü günde gelmese Azerbaycan toprağında gezmek onlara haramdır "sözlerini duyduktan sonra dilekçe yazarak Azerbaycan'a gönderişini talep ediyor. 1993 yılının ocak ayında Sefer Abiyev'in aracılığıyla Genel Teğmen gibi 704 sayılı tugayın bünyesinde bulunan 741 sayılı askeri bölümün Tabor komutanı olarak görevlendirilir. Ondan sonra, Askeri Birimin Komutanı 741 Komutanlığına atandı. 741 sayılı askeri bölüm Ağcabedi'de olduğu zaman Ermeni işgalcileri Beylagan'a saldırıp Binegedi taborunu darmadağın etmişler. Göytepe polkunun 1. taburu Ağcabedi'den gelip Beyleqan'ı savunuyor. Bundan sonra, Başkomutan "Şan olsun Kahraman Prişib alayına" demesi ile ona övgüde bulundu. Savunma Bakanının emriyle 888 askeri birimine atandı. Gusar'daki hazırlıklardan sonra Terter'in savunması General-Mayor Elburus Oruj'a teslim edildi. 1 Mayıs 1994 yılında Terter yönünde giden savaşların birinde Askeri Bölüm komutanı olarak ön cephede savaşırken ağır yaralanır. Onlar düşmana rehin düşmemek için Parviz askeri ile birlikte emekleyerek hendekte saklanmışlar. Bunu duyan Elburus Orujov, kişisel olarak tüm alaya mücadeleye katılma emri veriyor. Kaptan Seyidov'u yaralı ve ya ölü olarak getirilmesini talep ediyor. 3 Mayıs'ta askerlerden biri kanamadan ölen komutanın cesedini buluyor. 5 Mayıs 1994 yılında Onursal Şehitlik'te (Devlet Şehitliği) toprağa verildi. Karabağ savaşında komutanlık yaptığı askeri birliğinin askerleri, kahramanca onunla birlikte savaşan ve ölen iki askerin Pervez Hüseynov ve Asif Novruzov'un mezarı da onunla yan yanadır. Ölümünden 32 gün sonra Binbaşı rütbesi doğrulanıyor.[3]

Keza ölümünden sonra H. Aliyev'in 16 Eylül 1994 tarihli karara göre "Azerbaycan Bayrağı" ile ödüllendiriliyor.[1]

Hatıralar[değiştir | kaynağı değiştir]

Nureddin Agayev'in anılarından: “Bu anları hatırlamam bile çok korkunç. Her şey dün gibi gözümün önünde. Kırmızı kentin Ermeniler tarafından alınması konusunda askerî birliğe bilgi verildi. Düşman kuvvetinden habersizdik. Yine de köye tereddüt etmeden girdik. Çok şiddetli bir savaştaydık ve 21 kişi şehit oldu. Çok ağır yaralandım. Yanımda iki asker bana yardım etmek istedi. O sırada, tankın üzerinde ateş açtılar. Üçümüz de yere düştük. Kendimden geçtim. Uyandığımda benimle olanların şehit olduğunu gördüm. Korkunç bir manzaraydı. Bana yardım etmeye çalışan askerler benimle şehit olmuşlardı. Oğlu Murad Seyidov şöyle dedi: "Amcam her zaman babamın askerlerini bizden çok sevdiğini söylerdi."

Karabağ savaşında[değiştir | kaynağı değiştir]

Maharram Seyidov, askeri birimin 741 komutanıydı. 5 Mayıs 1994'te bir kaptan olarak öldü ve ölümünden 32 gün sonra binbaşı rütbesi ile ödüllendirildi. Ölümünden sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın 16 Eylül 1994 tarihli, 202 numaralı kararnamesi ile "Azerbaycan Bayrağı" nişanı ile ödüllendirildi.

Kalıtsal[değiştir | kaynağı değiştir]

Karadağ ilçesinin Sahil kasabasının sokaklarından biri Maharram Seyidov'un adını almıştır.

Kıyı kentinin merkezinde, onun büstü dikildi.

Yönetmen Elshan Rustamov'un yapısında "Amasya'dan olan Unutulmuş Kahraman" ile ilgili belgesel çekildi.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Azərbaycan Respublikası Müdafiə Nazirliyinin hərbi qulluqçularının təltif edilməsi haqqında" Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 16 sentyabr 1994-cü il tarixli, 202 nömrəli Fərmanı[ölü/kırık bağlantı] (Azerice)
  2. ^ a b 102 erməni öldürən azərbaycanlı komandirin oğlu- Fotolar+Video 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. qafqazinfo.az (Azerice)
  3. ^ “Ayın 23-ü və 25-i tarixlərində edilən 2 hücum zamanı düşmənin 102 əsgəri məhv edilib” 18 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. azxeber.com (Azerice)
  4. ^ “Amasyadan olan unudulmuş qəhrəman”: Sabiq hərbi hissə komandiri haqqında sənədli film çəkilib: [rejissor Elşən Rüstəmovun quruluşunda, Məhərrəm Seyidova həsr olunmuş eyniadlı sənədli film haqqında] //Mədəniyyət.- 2014.- 20 avqust.- S. 4.