Mudiyett

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mudiyettu
2013'te Keezhoor türbesinde Mudiyettu
ÜlkeHindistan
AlanPerformans Sanatları (Dans)
Kaynak345
BölgeAsya ve Pasifik
Tescil geçmişi
Tescil2010 (5th oturum)
ListeTemsili
Mudiyettu
kooli - Kali'nin komedyen olarak görünmesine yardımcı olan bir karakter

Mudiyettu, tanrıça Kali ile iblis Darika arasındaki bir savaşın mitolojik öyküsünü canlandıran, Kerala'dan gelen geleneksel bir ritüel tiyatro ve halk oyunları dramasıdır. Ritüel, bhagavathi veya bhadrakali kültünün bir parçasıdır. Dans, Ana Tanrıça'nın tapınakları olan bhadrakali tapınaklarında, hasat mevsiminden sonra Şubat ve Mayıs ayları arasında yapılır.

2010 yılında Mudiyettu, UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne girerek, Koodiyattam'dan sonra Kerala'dan gelen ikinci sanat formu oldu.

Kali - Darika efsanesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Darika, Brahma'dan Hindu mitolojisinin on dört dünyasında yaşayan herhangi bir adam tarafından asla mağlup edilmeyeceğini kabul eden bir lütuf alan bir iblisti. Bu, Darika'yı son derece güçlü ve kibirli hale getirdi. Bu lütufla donanmış olan Darika, tanrıların kralı Indra'yı bile yenerek dünyayı fethetmeye devam etti. Zulümleri dayanılmaz hale geldiğinde, bilge Narada Shiva'dan Darika'yı kontrol altına almasını istedi. Shiva, Darika'nın tanrıça Kali tarafından öldürüleceğini ilan ederek Brahma'nın nimetini atlatarak kabul etti, o bir kadındı ve on dört dünyanın erkekleri arasında sayılmayacaktı.

Mudiyett'in Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mudiyett, Kerala'nın Thrissur, Ernakulam, Kottayam ve Idukki ilçelerinde Marar ve Kuruppu toplulukları tarafından gerçekleştirilen bir köy ritüelidir. Bununla birlikte, tüm topluluk buna katkıda bulunur ve buna katılır. Mudiyettu, Chalakkudy Puzha, Periyar ve Moovattupuzha nehirleri boyunca uzanan farklı köylerde, tanrıçanın tapınakları olan 'Bhagavati Kavus'ta her yıl performans sergilemiştir.

Kali oynamak için herhangi bir prova veya hazırlık yapılmaz. Performans, Lord Shiva, Narada, Danavan ve Darikan iblislerinden Kali'ye doğal bir ilerlemedir. Eksiksiz bir Mudiyettu icrası için perküsyoncular, kalamezhuthu sanatçıları ve vokalistler dahil toplam 16 kişi gerekir. Mudiyettü'nün kılık-kıyafet ve icra tarzlarında da belirgin bölgesel farklılıklar vardır. Bu nedenle, Koratty tarzında Kali, yalnızca göğüs şeklindeki bir kalasla kaplı çıplak bir gövde sergilerken, Kunnayckal, Keezhillam ve Pazhoor stillerinde tam bir üst vücut elbisesi giyiyor. Benzer şekilde, Koratty stilinde, Darika'nın mudi'si Kathakali tacına benzer ve yüzü Kathakali'nin Kathi Veshalarını boyar. Bu, Mudiyettu'nun Kathakali'den önceye gitmesine ve yazıtçıların onun bir sanat olarak gelişimini MS 9. veya 10. yüzyıla kadar izlemesine rağmen, iki formun nasıl birbirine bağlı hale geldiğine işaret ediyor.

Topluluğun rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Mudiyettu, köyün her kastının belirli bir rol oynadığı toplumsal bir girişimdir. Davullar için bambu eserler ve deri postlar Parayan kastı tarafından sağlanırken, Thandan kastı maskeler ve başlıklar için gerekli olan areka ceviz yapraklarını getiriyor. Ganakan topluluğu maskeleri boyarken, Kuruvan topluluğu ülke meşalelerini yakmaya devam ediyor. Maran kastı meşaleleri hazırlar ve onlara yağ sağlarken, tanrının elbisesini yapmak için kullanılan giysileri yıkayan Veluthedan (Patiyan) kastıdır.

Böylece köydeki her kast, festivale geleneksel kast rolüne göre katkıda bulunur. Ritüelde her bir kastın karşılıklı işbirliği ve toplu katılımı, toplulukta ortak kimliği ve karşılıklı bağı aşılar ve güçlendirir.

Mudiyett'in iletilmesi ve saklanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Topluluk temelli bir sanat biçimi olarak, gelecek nesli sanat biçimini korumak için geleneksel olarak teşvik eden ve eğiten topluluktur. Bu sanat formunda eğitim verecek hiçbir okul veya kurum yoktur ve hayatta kalması neredeyse tamamen Guru-Shishya Parampara yoluyla doğrudan aktarıma bağlıdır.

See also[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kerala Sanatları
  • Kerala Folklor Akademisi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]