Mucur

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mıcır

Mucur veya mıcır, gevşek bir kaya parçaları topluluğudur. Çakıl, tortul ve aşındırıcı jeolojik süreçlerin bir sonucu olarak tüm dünyada doğal olarak oluşur. Ticari olarak da büyük miktarlarda kırmataş olarak üretilmektedir.[1]

Mucur, parçacık boyutu aralığına göre sınıflandırılır ve granülden kaya boyutundaki parçalara kadar boyut sınıflarını içerir. Udden-Wentworth ölçeğinde mucur, granüler mezar ve çakıl mucuru olarak sınıflandırılır. ISO 14688, çakılları 2-6,3 mm ila 20–63 mm aralığında ince, orta ve kaba olarak sınıflandırır. Bir metreküp çakıl genellikle yaklaşık 1.800 kg ağırlığındadır.

Mucur, bir dizi uygulamaya sahip önemli bir ticari üründür. Tüm mucur üretiminin neredeyse yarısı beton için agrega olarak kullanılmaktadır. Geri kalanın çoğu, yol yapımında ya yol tabanında ya da yol yüzeyi olarak kullanılmaktadır. Doğal olarak oluşan gözenekli mucur yatakları yüksek hidrolik iletkenliğe sahiptir ve bu da onları önemli akiferler yapmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Crushed stone vs. gravel". A.L.Blair Construction Ltd. 24 Ekim 2017. 16 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2022.