İçeriğe atla

Mrs Henderson Presents

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mrs Henderson Presents
Mrs Henderson Presents
YönetmenStephen Frears
YapımcıNorma Heyman
Bob Hoskins
YazarMartin Sherman
Oyuncular
MüzikGeorge Fenton
Görüntü yönetmeniAndrew Dunn
KurguLucia Zucchetti
StüdyoThe Weinstein Company
BBC Films
Pathé
Future Films
DağıtıcıPathé Distribution (United Kingdom)
The Weinstein Company (United States)
Çıkış tarih(ler)i25 Kasım 2005 (2005-11-25)
Süre103 dakika[1]
ÜlkeBirleşik Krallık
ABD
Dilİngilizce
Bütçe$20 milyon[2]
Hasılat$27.8 milyon[2]

Mrs Henderson Presents, Stephen Frears tarafından yönetilen ve Martin Sherman tarafından yazılan 2005 yapımı biyografik müzikal komedi-drama filmidir. Başrollerinde Judi Dench, Bob Hoskins, Kelly Reilly ve Will Young (ilk oyunculuk deneyiminde) yer almaktadır. Film, 1931 yılında Londra'da Windmill Tiyatrosu'nu açan eksantrik İngiliz sosyetesinden Laura Henderson'ın gerçek hikâyesini anlatıyor.

"Mrs Henderson Presents" 25 Kasım 2005 tarihinde The Weinstein Company tarafından gösterime sunuldu. Eleştirmenlerden genel olarak olumlu eleştiriler aldı ve 20 milyon dolarlık bütçesine karşılık 27.8 milyon dolar hasılat elde ederek orta derecede başarılı oldu. Film 78. Akademi Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu (Dench için) ve En İyi Kostüm Tasarımı (Sandy Powell için) dallarında iki adaylık elde etti..

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Kocasının ölümünün ardından, 70 yaşındaki eksantrik dul Bayan Laura Henderson, artık kullanılmayan bir sinemayı satın alarak, Londra'da Windmill Theatre'ı kurmak için yeniden düzenler ve otokrat yönetici Vivian Van Damm'ı atar. 1937'de "Revudeville" adında sürekli bir varyete revüsü başlatırlar, ancak diğer tiyatrolar bu yeniliği kopyaladıktan sonra para kaybetmeye başlarlar. Bayan Henderson, Paris'teki Moulin Rouge'a benzer şekilde, Birleşik Krallık'ta benzeri görülmemiş bir şey olan kadın çıplaklığı eklemeyi önerir. Lord Chamberlain (Rowland Baring, 2. Cromer Kontu), çıplak kadın sanatçıların hareketsiz kalması koşuluyla buna gönülsüzce izin verir, böylece performanslar müzelerdeki çıplak heykellere eşdeğer bir sanat olarak kabul edilebilir.

Tiyatronun salonu sokak seviyesinin altında olduğu için Londra'nın bombalanması sırasında nispeten güvenlidir ve gösteriler devam eder. Oyuncular, korkutucu bombalama saldırıları sırasında bile gösteriye cesurca devam eder ve poz veren çıplak kızlar eğildikten sonra pozlarına devam eder, tüm tiyatro sarsılır ve yakınlarına bir bomba düştüğünde etraflarındaki sahne flats sallanır.

Oyunculardan Maureen, Bayan Henderson'ın kışkırtmasıyla, seyircilerin müdavimlerinden genç bir asker olan Paul ile ilişkiye girer. Maureen hamile kalır ve Paul'ün İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngiliz Silahlı Kuvvetleri'nin terhis edilmesi sonrasında kız arkadaşına dönme niyetinde olduğu haberini alır. Kadın çok üzülür ve istifasını verir. Daha fazla gelişme olmadan, tiyatrodan çıkarken bir bombayla öldürülür.

Diğer sahneler o dönemde tiyatrodaki yaşamı tasvir eder. Bayan Henderson ve Bay Van Damm sık sık çatışır ama aynı zamanda birbirlerine büyük takdir gösterirler.

Sonunda yetkililer, tiyatronun dışında toplanan kalabalığa yönelik bomba tehlikesi nedeniyle tiyatronun kapatılmasını ister. Bayan Henderson, savaşta ölecek askerler için bunun son şansları olduğunu ve birçok genç asker için de çıplak kadınları görmek için tek şansları olduğunu başarıyla savunur. Oğlunun Birinci Dünya Savaşı'ndaki ölümünü ve savaşa gitmeden ve bir gaz saldırısı'nda ölmeden önce evde bıraktığı bir Fransız kartpostalı dışında çıplak bir kadın bile görmemiş olabileceğini düşünür.

Filmin kapanış jeneriğinde, Bayan Henderson'ın 1944'te öldüğünde tiyatroyu Bay Van Damm'a miras bıraktığı açıklanmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ BBFC
  2. ^ a b "Mrs. Henderson Presents (2005) - Financial Information". The Numbers. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]