Moskova Kuşatması (1382)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Toktamış'a karşı şehri savunan Rusları gösteren bir Rus minyatürü

Moskova Kuşatması, Moskova Knezliği ile Timur tarafından desteklenen Altın Orda Hanı Toktamış arasında 1382'de meydana gelen bir savaştı.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Berdibeg'in ölümünden sonra Mavi Orda toprakları içindeki çeşitli alanlarda anarşi hüküm sürmeye başladı. Bu süre zarfında Mamai Khan, iktidarı ele geçirme adaylarından birisi olarak öne çıktı. Ancak 1380'de Mamai, Kulikovo Savaşı'nda Dmitri Donskoy tarafından yenildi ve kısa bir süre sonra Kefe'de öldürüldü. Orda Khan'ın soyundan gelen ve Timur'un müttefiki olan Toktamış, Beyaz Orda'yı kazandı ve Volga'yı geçere Mavi Orda'yı ilhak etti. Knezlik tarafından gönderilen bir orduyu hızla yok etti. Bundan sonra Ordalar'ı birleştirdi ve Altın Orda'yı kurdu.

Kuşatma[değiştir | kaynağı değiştir]

İki Horda'yı birleştirdikten sonra Toktamış, Rusya'daki tatar gücünü geri kazanmak için askeri bir seferberlik başlattı. Bazı küçük şehirleri tahrip ettikten sonra 23 Ağustos'ta Moskova'yı kuşattı. Ancak saldırısı Rus tarihinde ilk kez ateşli silah kullanan Moskovalılar tarafından savuşturuldu. Üç gün sonra Dimitri Suzdal'ın Toktamış destekçisi iki oğlu Moskovalıları şehir kapılarını açmak için ikna etti ve kuvvetlerin şehre zarar vermeyeceğine dair söz verdi. Bu, Toktamış birliklerinin Moskova'yı yağmalamasına ve tahrip etmesine izin verdi ve yaklaşık 24.000 insanı öldürüldü.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Toktamış Altın Orda'yı baskın bir bölgesel güç haline getirdi. Topraklarını Kırım'dan Balkaş Gölü'ne kadar birleştirdi. Daha sonraki yıl Poltava'da Litvanyalıları yendi. Ancak eski efendisi Timur'a karşı bir savaş yürütmek gibi feci bir karar verdi ve Altın Orda bu savaştan sonra asla tekrar toparlanamadı.