Morcar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Morcar (veya Morkere) (Eski İngilizce: Mōrcǣr) (ö. 1087'den sonra) Ælfgār'ın (Mercia kontu) oğlu ve Edwin'in erkek kardeşiydi. 1065'ten 1066'ya kadar Northumbria kontuydu ve yerine Copsi ile Fatih William geçti.

Godwinlerle anlaşmazlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Matthew Paris'in yazdığı The Life of King Edward the Confessor'dan (Türkçe: Günah Çıkartıcı Edward'ın Yaşamı) Morcar'ın komutanlık yaptığı Fulford Muharebesi.

Morcar ve Mercia Kontu olan kardeşi Edwin, Northumbrialı isyancılara Tostig Godwinson'u kovmaları için yardım etti. Northumbrialılar, Ekim 1065'te York'ta Morcar'ı kont olarak seçtiler.[1] Tyne Nehri'nin ötesindeki kontluğun yönetimini Siward'ın 1041'de öldürdüğü Bamburghlu IV. Eadwulf'un en büyük oğlu Bamburghlu Osulf'a vererek Bernicia halkını memnun kıldı. İsyancılarla güneye doğru yürüyen Morcar, eski Danimarka kasabalar konfederasyonunun üyeleri olan Nottingham, Derby ve Lincoln'dan topladığı adamları kuvvetlerine kattı ve Northampton'da kayda değer bir kuvvetin başında olan kardeşi Edwin ile buluştu. Orada kardeşler ve asi orduları, Earl Harold Godwinson tarafından kendilerine sunulan barış önerisini değerlendirdiler. Müzakereler Oxford'da devam etti ve burada Northumbrialılar Morcar'ın kont olarak tanınması konusunda ısrar ettiler. Harold 28'inde bu isteği kabul etti ve Morcar'ın kont oluşu yasallaştırıldı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Medieval Lincoln. Cambridge University Press. 1948. s. 42. Erişim tarihi: 2 Nisan 2015. A revolt broke out in Northumbria in 1065 against Tostig. The rebels descended on York, proclaimed Tostig an outlaw, and invited Edwin's brother Morcar to be their earl. 
  2. ^ Hunt 1894.

Atıf[değiştir | kaynağı değiştir]

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Freeman, E. A. Norman Conquest and William Rufus vol. i.
  • FNQ Gesta Herwardi from the Book of Robert of Swaffham, published as a supplement to Fenland Notes and Queries ed. W.D. Sweeting (1895–97)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere soyluluk unvanları
Önce gelen
Tostig
Northumbria Kontu
1065-1066
Sonra gelen
Copsi