Para Treni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Money Train sayfasından yönlendirildi)
Para Treni
Money Train
Filmin posteri
YönetmenJoseph Ruben
YapımcıNeil Canton
Jon Peters
SenaristDoug Richardson
David Loughery
Vincent Patrick
OyuncularWesley Snipes
Woody Harrelson
Jennifer Lopez
Robert Blake
Chris Cooper
MüzikMelissa Etheridge
Mark Mancina
Görüntü yönetmeniJohn W. Lidley
KurguGeorge Bowers
Bill Pankow
StüdyoColumbia Pictures
DağıtıcıColumbia Pictures Corporation
CinsiSinema filmi
TürüKomedi/Aksiyon
RenkRenkli
Yapım yılı1995,ABD
Çıkış tarih(ler)i22 Kasım 1995
Süre110 Dakika
Dilİngilizce
Bütçe68.000.000 $ (tahmini)
Hasılat35.324.232 $ (sadece ABD)

Para Treni (özgün ad: Money Train) 1995 yapımlı yönetmenliğini Joseph Rube'nin yaptığı ve başrollerinde Wesley Snipes, Woody Harrelson ve Jennifer Lopez'in oynadığı komedi/aksiyon filmidir. Film Jennifer Lopez'in de ilk başarılı rollerinden biridir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Film istasyonda başlar ve 1995 senesinin Noelinde geçer. Charlie (Woody Harrelson) ve süt kardeşi John (Wesley Snipes) polisdirler. Charlie ve Johnun hırsızları yakalama tarzı bir az değişiktir. Şöyle ki, ikisinden herhangi biri sarhoş taklidi yaparak istasyona gelirler ve herhangi birisi kendilerini soymaya başlayınca onları tutuklarlar. Fakat en sonuncu operasyonlarda para treninde sorunlara yol açır ve her ikisi azar işitmeye mecbur olurlar. Filmin sonraki sahnesinde karakterler hakkında bilgi verilir. John, disiplinli, sıradan birisiyken Charlie patavatsız, başı beladan kurtulmayan bir kumarbazdır. Charlie son oyununda yine kaybeder ve ölümle burun buruna gelir ancak son anda John tarafından kurtarılır. Bütün bu olaylar dışında bu ikiliye yeni bir ortak verilir, Grace Santiago (Jennifer Lopez) isimli seksi bir Latin polis. Charles daha ilk gördüğü andan Grace'ye aşık olur. Üçlü yine aynı şekilde çalışmaya devam ederler, fakat tabi başları da beladan kurtulmaz. Filmin sahnelerinin birinde Charlie John'a para treni hakkındaki garip teorisini ve nasıl kolay bir şekilde para trenini soyabileceğini anlatır fakat John bunu sadece bir şaka olarak algılar. Filmin ünlü sahnelerinden biri Grace ile John arasındaki boks maçı sahnesidir. Charlie Grace'ye olan ilgisini sık-sık dile getirse de bu sahnede John ile Grace arasında bir yakınlaşma olur. Bu sırada John Charlie'ye kumar borcunu ödemek için uzun bir süredir biriktirdiği yüklü bir meblağ verir. Filmin bu sahneleri hafif duygusal olarak gösterilmiştir, filmin geneli komedi-aksiyon tarzında olsa da. Sonraki sahnede ise artık Charlie parayı alır ve borcunu ödemek için yola çıkar. Charlie metrodayken yaşlı bir kadın ona çarpar, bu sırada ondan habersiz cüzdanı çalınmıştır. Filmin diğer sahnesinde John evde yalnız başınayken, kapı çalınır ve Grace eve girerek "ikinci raund" der. Charlie artık kaybedeceği bir şeyi kalmamıştır ve borcunu ödeyemeyeceğini söylemek için kumar borcu olduğu kişilere doğru yaklaşır. Bu sırada ise sahneden sahneye geçiş yapılır Grace ile John fonda Melissa Etheridge'nin "Dance Without Sleeping" çalarken seks yapmaktadırlar, ki bu sahne de ünlüdür. Sahneden sahneye geçişte Charlie dövülürken görüntülenir, her ne kadar parayı çaldırdığını söylese de kimse ona inanmaz. Sahne John ve Grace'in ateşli sevişmeleri ve Charlie'nin dövüldüğü sahne ile sonlanır. Charlie eve artık fena halde dövülmüş bir şekilde döner. Evde Grace ve Johnu çıplak bir şekilde yatakta bulunca artık Charlie kafaya koyduğu son işi yapar ve Para trenini soymaya kalkışır. Tabi bu olaylardan önce Grace ve John kendi aksiyon dolu operasyonlarına devam ederken, John Charlie'ye zarar veren adamları da hırpalar ve onlara parayı alacaklarını, Charlie'yi rahat bırakmaları gerektiğini söyler. Bütün bu olaylardan sonra en sonunda Charlie treni soymaya başlar. John ona engel olmayı başarır ve film tipik bir komedi-aksiyon finaliyle sonlanır.

Yaş sınırı[değiştir | kaynağı değiştir]

18 yaş ve üzeri (ABD MPAA tarafından R olarak işaretlenmiştir) buna sebep filmin büyük bir kısmında geçen küfürler (bazıları espri içerikli), striptiz sahnesinde görülen kısa cinsellik, geneli dövüş sanatları veya tipik aksiyon sahnelerinden oluşan ve bazıları kan içeren aşırı şiddet görüntüleri sebeptir. Filmin aynı şekilde Jennifer Lopez ve Wesley Snipes arasında geçen bir sevişme sahnesi mevcuttur ve sahne kısa süreli göğüs görüntüsü yani çıplaklık içerir. Filmin televizyon versiyonunda genel olarak cinsellik, seks sahnesi, küfürler ve şiddet sansürlenebilir ve bu filmi 7 yaş ve üzerine göre veya sansürü sınırlamasına göre 13 yaş ve üzeri olarak görülebilir. Film en az yaş ortalamasını Hollanda'da almıştır (12 yaş ve üzeri). Bunun dışında İngiltere, Filipinler, Yeni Zelanda, Almanya, İspanya gibi ülkelerde film 18 veya 16 yaş üzeri yaş grubuna hitap ettiğine karar verilmiştir. Filmin süresi 103 dakika olsa da Kanada versiyonu 110 dakikadır ve Kanada versiyonu da 18 yaş ve üzerine hitap ederek bandrollenmiştir.

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktor Rol
Wesley Snipes John
Woody Harrelson Charlie
Jennifer Lopez Grace Santiago
Robert Blake Donald Patterson
Chris Cooper Torch
Joe Grifasi Riley
Scott Sowers Bay Brown

Soundtrack[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. The Train Is Coming (Money Train Remix) - Shaggy/Ken Boothe
  2. Top Of The Stairs - Skee-Lo
  3. Do You Know (Berry's Theme) - Total
  4. Show You The Way To Go - Men Of Vizion
  5. Hiding Place - Assorted Phlavors/Patra
  6. Making Love - 112
  7. The Thrill I'm In - Luther Vandross
  8. Still Not Over You - Trey Lorenz
  9. It's Alright - Terri and Monica
  10. Oh Baby - 4.0
  11. Merry Go Round - UBU
  12. Hold On I'm Coming - UBU
  13. Money Train Suite - Mark Mancina

İlginç bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Filmin başında Snipes,Para treni polislerinden birine vuruyor ve bu anda duvarda Die Hard 2 filminin posteri gözüküyor. Die Hard 2 filmininde senaristi Doug Richardson idi.
  • Film o zamanlar senatör Bob Dole tarafından protesto edildi.
  • Wesley ve Woody ikilisinin birlikte üçüncü filmleridir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]