İçeriğe atla

Monako Prensesi Grace (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Monako Prensesi Grace (film)
Grace of Monaco
YönetmenOlivier Dahan
Yapımcı
YazarArash Amel
Oyuncular
MüzikChristopher Gunning
Görüntü yönetmeniEric Gautier
KurguOlivier Gajan
Dağıtıcı
  • Gaumont (France)
  • The Weinstein Company (United States)
  • Entertainment One (Belgium)[1]
  • Lucky Red (Italy)
  • Ascot Elite Entertainment Group (Switzerland)
Çıkış tarih(ler)i14 Mayıs 2014 (2014-05-14) (Cannes Film Festival)
15 Mayıs 2014 (2014-05-15) (Italy)
21 Mayıs 2014 (2014-05-21) (Belgium)
25 Mayıs 2015 (2015-05-25) (United States)
Süre103 dakika[2]
Ülke
Dil
  • İngilizce
  • Fransızca
Bütçe$30 milyon[3]
Hasılat$27.5 milyon[4]

Monako Prensesi Grace (özgün adı:Grace of Monaco), Olivier Dahan tarafından yönetilen senaryosunu Arash Amel'in kaleme aldığı ve başrollerinde Oscar Ödüllü oyuncu Nicole Kidman'ın yer aldığı bunun yanında Tim Roth ve André Penvern'in oynadığı 2014 yapımı biyografik-drama filmi.[5][6][7]

Film 2014 Cannes Film Festivali'nin açılışını yarışma dışı bölümünde yaptı.[8][9] Film 2014 yılında bazı ülkelerde sinemalarda gösterime girmiş, ancak ABD'de vizyona girmemiş ve nihayetinde 25 Mayıs 2015 tarihinde Lifetime kablolu kanalında gösterime girmiştir.[10]

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

"Grace of Monaco", eski Hollywood yıldızı Grace Kelly'nin 1962 yılında Monako Prensi Prince Rainier III ile Fransa'nın Charles de Gaulle arasındaki anlaşmazlık sırasında yaşadığı evlilik ve kimlik krizine ve Alfred Hitchcock'un Marnie filmini çekmek için Hollywood'a dönmeyi düşünmesine odaklanıyor.[11]

Hitchcock, 1956'da Hollywood'dan ayrılışından birkaç yıl sonra, 1962'de Monako'da Prenses Grace'i ziyaret eder ve yeni filmi "Marnie "de oynaması için Hollywood'a dönme teklifinde bulunur. Teklif, başrol teklifini kabul etmesi halinde bir milyon dolarlık bir sözleşme gibi kazançlı bir teşvikle birlikte gelir. Prenses Grace'in bu teklif ilgisini çeker. Bir devlet başkanının eşi olarak üstlendiği rolün kapsamı sınırlıdır ve çoğunlukla hastaneler ve insani yardım çabaları için hayır işleriyle uğraşmaktadır. Kocasından izin ister ve kocası başlangıçta, eğer rolü istiyorsa, rolü almasını kabul eder gibi görünür.

Bu arada Fransa-Monako ilişkileri Fransa ile Monako arasındaki gerginlik, Fransa'nın 20. yüzyıl boyunca Monako'ya sunduğu ticari yardımlarla ilişkilendirdiği bağımlılık nedeniyle artmaktadır. Fransa, Prens Rainier'in Monako üzerindeki egemen kontrolünden vazgeçeceği umuduyla Monako'nun Fransa'nın bir eyaleti olma konumunu kabul etmesi için diplomatik önlemler almaya başlar. Prens böyle bir teklifi kabul etmekte isteksizdir. Bu da Fransa'yı Monako'ya karşı bir ticaret ambargosu için ilk adımları atmaya teşvik eder. Fransa Hükûmeti]] ayrıca Prens'in ailesinin yakın üyeleriyle, yani kız kardeşi ve kocasıyla, Prens'in iyilik karşılığında Fransız taleplerine boyun eğmesini hızlandırmaya yardımcı olmak için gizli temaslar başlatır. Bu gerilim aynı zamanda prens ve karısı arasında fikir ayrılıkları yaratır ve prensin, Grace'in Hitchcock'tan gelen film teklifini kabul etmesi için yaptığı teklifi geri almak istemesine neden olur. Prensesin sorumluluklarını gözden geçirmesi ve önceliklerini yeniden değerlendirmesi gerekiyor gibi görünmektedir.

Yerel hastanelerin iyileştirilmesi ve Kızılhaç'ın Avrupa'daki yardımlarına katılma konusundaki ilgisini artırmaya karar verir ve Ekim ayında, bağış toplamak ve bu süreçte Monako'nun prestijini artırmak amacıyla bir yardım balosu düzenler. Beklenmedik bir şekilde, prensin kız kardeşinin Fransa ve de Gaulle ile prensin çıkarlarına karşı gizlice pazarlık yaptığına dair fotoğraflı kanıtlar sunan bir rapor alır ve bunu derhal prense bildirir. Prens, kız kardeşinin davranışını kınayarak, yasal yollardan Monako'dan sürgün edilmesi için gerekli adımları atar. Prenses Grace, Hollywood teklifinin artık hayatının bir parçası olmadığına ve Monako'daki yeni diplomatik ve siyasi sorumlulukları göz önüne alındığında artık onun için geçerli bir seçenek olmadığına karar verir. Kızıl Haç için düzenlediği uluslararası yardım balosu büyük bir başarı kazanır ve Monako bu etkinlikten önemli bir uluslararası siyasi sermaye elde ederek prens ve prensesin Monako'nun egemenliğini korumasını sağlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f "Grace of Monaco (EN)". Lumiere. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Grace of Monaco (Pg)". British Board of Film Classification. 6 Mart 2014. Erişim tarihi: 6 Mart 2014. 
  3. ^ Tucker, Rebecca (10 Haziran 2014). "Nicole Kidman film Grace of Monaco bombs at British box office after biopic eviscerated by U.K. critics". National Post. Erişim tarihi: 29 Kasım 2014. 
  4. ^ "Grace of Monaco". Box Office Mojo. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  5. ^ "Nicole Kidman Plays Grace Kelly in Upcoming Film 'Grace of Monaco' – Yahoo!". 30 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2012. 
  6. ^ Baldock, Luke Ryan (16 Ağustos 2012). "Tim Roth Cast In 'Grace Of Monaco'". thehollywoodnews.com. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2015. 
  7. ^ "Tim Roth Joins 'Grace of Monaco' Alongside Nicole Kidman and Frank Langella (UPDATE: Parker Posey & Milo Ventimiglia Join)". Dream TV & Movie Casting News - DreamMovieCast. 3 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2015. 
  8. ^ "Grace of Monaco by Olivier Dahan to open the 67th Festival de Cannes". Cannes. Erişim tarihi: 25 Ocak 2014. 
  9. ^ Richford, Rhonda. "'Grace of Monaco' to Open Cannes Film Festival". Hollywood Reporter. Erişim tarihi: 24 Ocak 2014. 
  10. ^ Hipes, Patrick (7 Nisan 2015). "'Grace Of Monaco' On Lifetime: Nicole Kidman's Grace Kelly Movies Airs May 25 - Deadline". Deadline Hollywood. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2015. 
  11. ^ Attali, Danielle (19 Ocak 2013). "Olivier Dahan : "Je revendique le droit à la fiction"". LeJDD.fr. 27 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]