İçeriğe atla

Molotofkokteyli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Molotofkokteyli
Molotofkokteylinin fitilini ateşleyen Wehrmacht askeri, Doğu Cephesi, II. Dünya Savaşı

Molotofkokteyli, kısa sürede hazırlanabilen çeşitli yakıcı silahların genel adıdır. Üretiminin görece kolay olması nedeniyle amatör eylemciler ve kentsel gerilla savaşlarında mücadele eden kişiler tarafından sıklıkla kullanılır. Hedefi anında yok etmek yerine alev almasını sağlar.

Molotofkokteyli tarihte ilk kez İspanya İç Savaşı sırasında Milliyetçi kuvvetler tarafından Sovyet T-26 tanklarına karşı kullanılmıştır.[1] Molotofun gücünü gören General Francisco Franco birçok askerin bu silahı kullanmasını emretmiştir. Molotof adı ise ilk kez Kış Savaşı sırasında Finler tarafından Finlandiya'nın bölünmesine sebep olan Rus politikacı ve diplomat Vyaçeslav Molotov'u aşağılama amacıyla konulmuştur ve Molotov bu isimden hiç hoşlanmamıştır.[2] 1939 yılındaki Kış Savaşı sırasında Finler tarafından Sovyetler Birliği Kızılordu askerlerine ve Sovyet tanklarına karşı kullanılmıştır ve Finler bu sayede savaşta büyük üstünlük sağlamıştır. 1941'den sonra da II. Dünya Savaşı boyunca Almanya, Finlandiya, İtalya, Birleşik Krallık, Polonya, Amerikan ve Sovyet güçleri tarafından da kullanılmıştır.

Hazırlanışı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Molotof kokteyli, benzin, alkol veya napalm benzeri bir karışım gibi yanıcı bir madde ve şişenin tıpasıyla yerinde tutulan bez fitil gibi bir tutuşturma kaynağı içeren bir cam şişedir. Fitil genellikle petrol yerine alkol veya gaz yağına batırılır.

Eylemde, fitil yakılır ve şişe bir araç veya tahkimat gibi bir hedefe fırlatılır. Şişe çarpma anında parçalandığında, ortaya çıkan yakıt damlacıkları ve buhar bulutu bağlı fitil tarafından tutuşturulur ve yakıtın geri kalanı tüketilirken yayılan alevlerin ardından anında bir ateş topu oluşur.

Dizel yakıtı, metanol, terebentin, jet yakıtı, aseton ve izopropil alkol gibi diğer yanıcı sıvılar, benzin yerine veya onunla birlikte kullanılmıştır. Ekstrüde polistiren köpük (genel olarak strafor olarak bilinir), karbonat, vazelin, katran, lastik boru şeritleri, nitroselüloz, motor yağı, kauçuk çimentosu, deterjan ve bulaşık sabunu gibi koyulaştırıcı maddeler, yanan sıvının yapışmasını artırmak ve kalın, boğucu duman bulutları oluşturmak için eklenmiştir.

Molotof kokteyli konseptinde, şişenin klorosülfonik asitte çözünmüş kükürt trioksit gibi duman üreten bir karışımla doldurulduğu varyasyonlar da mevcuttur. Bu sözde "duman şişeleri"nin tutuşma için bir kaynağa ihtiyacı yoktur çünkü karışım şişe kırıldığında havayla reaksiyona girer.

Atılan tarafta korozif etki yaratması için Molotof kokteyline sülfürik asit gibi korozof maddeler eklenebilir. Molotof kokteyli içine daha reaktif maddelerin eklenmesi daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kloroform gibi maddeler yakıtlar karıştırılıp yakıldığında zehirli bir gaz olan fosgen açığa çıkarır, bu nedenle Molotof kokteyllerinde kullanılacak malzemelerin güvenliğine dikkat edilmelidir. Molotof kokteylleri çoğu zaman zarar vermekten ziyade, kışkırtma amacıyla yapılır ve kullanılan maddeler ona göre seçilir.

Molotofkokteyli bulundurmak veya fırlatmak dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde yasa dışıdır. Türkiye'de bu durum, 2013 Taksim Gezi Parkı protestolarını takiben ağırlaştırılmış ve molotof TBMM Silah Tasarısı Alt Komisyonu tarafından Haziran 2013'te kanunen silah sayılarak kullananlara 8 ila 12 yıl hapis cezası öngörülmüştür.[3]

  1. ^ Thomas, Hugh (1994). The Spanish Civil War. Simon & Schuster, p. 468. ISBN 0-671-75876-4
  2. ^ Online Etymology Dictionary: Molotov cocktail 3 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Molotof kokteyli 27 Şubat 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Milliyet haberi

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]