Minenwerfer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
I. Dünya Savaşı'nda kullanılan bir Alman 7,5 cm "Mayın Atıcı".

Minenwerfer (Türkçe: "mayın atıcı"), Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu Ordusu tarafından yaygın olarak kullanılan bir kısa menzilli havan sınıfının Almanca adıdır. Silah, uzun menzilli topçuların isabetli bir şekilde hedef alamayacağı sığınaklar ve dikenli teller gibi engelleri temizlemek için kullanılmak üzere tasarlanmıştı.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanlar, ağır topların dikenli teller ve sığınaklar gibi savunma yapılarını yok edemediği Port Arthur Kuşatması'nı inceledi. Alman Mühendis Komitesi ("Ingenieurkomitee") 1907'de sorunu incelemek için Rheinmetall ile çalışmaya başladı. Geliştirdikleri çözüm; kısa namlulu, yivli, namludan doldurmalı bir havandı. 1910'da bunların en büyüğü 25 cm schwerer Minenwerfer (Türkçe: 25 cm ağır mayın atıcı") olarak tanıtıldı. Yalnızca 955 kg ağırlığa sahip olmasına rağmen, hedefler üzerinde kendisinden on kat daha ağır olan 28 cm ve 30,5 cm havanlarla aynı etkiye sahipti.

Muharebe Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman Ordusu Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle toplam 160 mayın atıcıyla savaşa girdi. Belçika'da Liège ve Namur'da, Fransız Maubeuge kalesine karşı başarıyla kullanıldılar. Birkaç ay sonra siper savaşı başladığında, Alman piyadeleri kısa menzilli silahlar talep etmeye başladı ve mayın atıcılar savaşa girdi. Karşı siperlerdeki Müttefik kuvvetler için büyük bir sürpriz oldu. Çok geçmeden onlar da benzer silahlar talep ettiler. Bu talep sonunda bugün bildiğimiz siper havanlarının oluşmasına yol açtı. Başlangıçta, yakalanan bir mayın atıcı Kasım 1914'te Londra'daki Royal Artillery Woolwich kuruluşuna götürüldü ve Noel'e kadar 100 kopya cepheye yetiştirildi. 1916'nın ortalarına kadar 281 ağır, 640 orta ve 763 hafif mayın atıcı hizmetteydi ve yenilerinin üretimi her ay 4.300 silah hızında işliyordu.

Bu güçlü, kısa menzilli topçu cephaneliği ile Alman kuvvetleri, Tarafsız Bölge'ye ulaşabildi ve kendisini belli eden hedefleri topa tuttu. Kimyasal savaş başladığında, mayın atıcı gazları dağıtmak için oldukça uygun bir yöntemdi. Almanya'nın ilk gaz kullanımı 1915'te Polonya'da 31 Ocak'ta gerçekleşen Bolimów Savaşı sırasında gerçekleşti. Alman ordusu Rus mevzilerini ksilil bromür ile bombaladı. Saldırı, gazın yayılmasını engelleyen düşük sıcaklık nedeniyle nispeten başarısız oldu.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nick Cornish (2001). The Russian Army 1914-18, p. 6. Osprey Publishing. 1-84176-303-9.