Meteoroloji istasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mildura Havaalanı, Victoria, Avustralya'daki hava durumu istasyonu.

Meteoroloji istasyonu, hava tahminleri için bilgi sağlamak amacıyla atmosferik koşullarını ölçen alet ve ekipmanlara sahip, karada veya denizde bulunan bir tesistir.Alınan ölçümler arasında sıcaklık, atmosferik basınç, nem, rüzgar hızı, rüzgar yönü ve yağış miktarları bulunur. Rüzgar ölçümleri mümkün olduğu kadar az engelle birlikte yapılırken, sıcaklık ve nem ölçümleri doğrudan güneş ışınımından veya güneşlenmeden uzak tutulur. Manuel gözlemler günde en az bir kez alınırken, otomatik ölçümler en az saatte bir kez alınır. Denizdeki hava koşulları, deniz yüzey sıcaklığı (SST), dalga yüksekliği ve dalga periyodu gibi biraz farklı meteorolojik nicelikleri ölçen gemiler ve şamandıralar tarafından alınır. Sürüklenen hava durumu şamandıralarının sayısı, demirli versiyonlarından önemli miktarda fazladır.

Hava durumu aletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

NOAA, Wake Adası limanındaki hava istasyonu, rüzgar hızı ile ilgili verileri ölçer ve iletir, atmosferik basınç, hava sıcaklığı ve gelgits.

Tipik hava durumu istasyonları aşağıdaki araçlara sahiptir:

Buna ek olarak, belirli otomatik havaalanı meteoroloji istasyonları'nda aşağıdakiler de dahil olmak üzere ek araçlar kullanılabilir:

Daha gelişmiş istasyonlar ayrıca ultraviyole indeksi, yaprak ıslaklığı, toprak nemi, toprak sıcaklığı, göletler, göller, dereler veya nehirlerdeki su sıcaklığı ve bazen diğer verileri de ölçebilir.

Maruziyet[değiştir | kaynağı değiştir]

Otomatik Yüzey Gözlem İstasyonu'lar Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık alıntı yapılan hava durumu raporlarının kaynağıdır. tüm büyük şehirlerdeki ve çoğu küçük şehirdeki havalimanları

Elementlere doğrudan maruz kalmayı gerektiren cihazlar (anemometre, yağmur ölçer) dışında, cihazlar, doğrudan güneş ışığını termometreden uzak tutmak ve higrometreyi rüzgardan uzak tutmak için genellikle bir Stevenson ekranı olan havalandırmalı bir kutuya yerleştirilmelidir. Enstrümantasyon, periyodik kayıt yapılmasına izin verecek şekilde özelleştirilebilir, aksi takdirde kayıt tutmak için önemli miktarda manuel emek gerekir. Verilerin METAR gibi bir formatta otomatik olarak iletilmesi de, birçok hava durumu istasyonunun verilerinin hava durumu tahmini için gerekli olması nedeniyle tercih edilir.

Kişisel meteoroloji istasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çatıya monte meteoroloji istasyonu aletleri

Kişisel hava durumu istasyonu, özel bir kişi, kulüp, dernek veya işletme tarafından işletilen bir dizi hava durumu ölçüm cihazıdır (hava durumu verilerinin elde edilmesi ve dağıtılmasının kuruluşun ticari faaliyetinin bir parçası olmadığı durumlarda). Kişisel hava istasyonları daha gelişmiş hale geldi ve hava koşullarını ölçmek için birçok farklı sensör içerebiliyor. Bu sensörler modeller arasında değişiklik gösterebilir ancak çoğu rüzgar hızını, rüzgar yönünü, dış ve iç sıcaklıkları, dış ve iç nemi, barometrik basıncı, yağış miktarını ve UV veya güneş ışınımını ölçer. Mevcut diğer sensörler toprak nemini, toprak sıcaklığını ve yaprak ıslaklığını ölçebilir. Kişisel hava durumu istasyonlarının kalitesi, sayısı ve yerleşimi büyük ölçüde farklılık gösterebilir; bu da hangi istasyonların doğru, anlamlı ve karşılaştırılabilir veriler topladığının belirlenmesini zorlaştırır. Kapsamlı sayıda perakende hava durumu istasyonları mevcuttur.

Kişisel hava durumu istasyonları genellikle toplanan verilerin okunmasını sağlayan dijital bir konsol içerir. Bu konsollar, verilerin görüntülenebildiği, saklanabildiği ve web sitelerine veya veri alma/dağıtım sistemlerine yüklenebildiği kişisel bir bilgisayara arayüz oluşturabilir. Kullanıcılar tarafından tamamen özelleştirilebilecek şekilde tasarlanmış Açık kaynak hava durumu istasyonları mevcuttur.[1]

Kişisel meteoroloji istasyonları yalnızca sahibinin eğlenmesi ve eğitimi için çalıştırılabilirken, bazı sahipler sonuçlarını başkalarıyla paylaşabilir. Bunu, verileri manuel olarak derleyip dağıtarak, verileri İnternet üzerinden dağıtarak veya verileri amatör radyo aracılığıyla paylaşarak yaparlar. Vatandaş Hava Durumu Gözlemci Programı (CWOP), kişisel hava istasyonlarından bilgi paylaşımını kolaylaştıran bir hizmettir. Bu veriler yazılım, kişisel bilgisayar ve internet bağlantısı (veya amatör radyo) kullanılarak gönderilir ve Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS) gibi gruplar tarafından Sayısal hava durumu tahmini oluşturulurken kullanılır. CWOP'a veri gönderen her hava durumu istasyonunun, o istasyon tarafından gönderilen verileri gösteren ayrı bir Web sayfası da olacaktır. Weather Underground İnternet sitesi, verilerin dünyanın her yerindeki diğer kişilerle gönderilmesi ve paylaşılması için bir başka popüler sitedir. CWOP'ta olduğu gibi, Weather Underground'a veri gönderen her istasyonun, gönderilen verileri gösteren benzersiz bir Web sayfası vardır. Birleşik Krallık'ın Met Office Hava Durumu Gözlemleri Web Sitesi (WOW) de bu tür verilerin paylaşılmasına ve görüntülenmesine izin verir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ {{Cite web|url=https://circuitmaker.com/Projects/Details/Yannick- Verbelen/WeatherStation-3|title=WeatherStation 3|last=Verbelen|first=Yannick|date=2016|website=CircuitMaker|archive-url=https://web.archive.org/web/20170416130000/https://circuitmaker .com/Projects/Details/Yannick-Verbelen/WeatherStation-3|archive-date=2017-04-16|url-status=dead|access-date=16 Nisan 2017|quote=Ürün yazılımı aktif olarak geliştirilme aşamasındadır ve kullanıcılar Github'daki depoyu çatallayarak buna katkıda bulunmaya teşvik edilirler. Donanımı daha da geliştirmeye ve onu ticari olarak kullanılabilir hale getirmeye yönelik bir girişim, OpenObservatory yan projesi olarak devam ediyor.}

[1]

  1. ^