İçeriğe atla

Merkezi Mevzi Stratejisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Merkezi Mevzi Stratejisi (Fransızcastratégie de la position centrale),[1] Napolyon Savaşları'nda[2] Napolyon tarafından takip edilen önemli bir taktik doktrindi. İşbirliği yapan iki ordu birleşmeden aralarından birine saldırmayı, biri kaçana kadar çarpışmayı sürdürmeyi ve ardından diğeriyle yüzleşmek için dönmeyi içeriyordu.[3] Strateji, daha büyük bir kuvveti yenmek için daha küçük bir kuvvetin kullanılmasına olanak sağlıyordu. Bununla birlikte, bu taktikler İtalya Cephesi'nde, Ligny ve Quatre Bras savaşlarında başarılı olsa da, Waterloo Savaşı'nda başarısız oldu ve Napolyon, İngiliz ve Hollanda kuvvetlerinin Prusya kuvvetleri ile birleşmesini engelleyemediği için yenildi.[4]

Strateji, komuta ve idare bakımından birleşmiş iki ayrık kuvvete karşı uygulandığında gücünü kaybetmekte ve iki ordunun arasına giren saldıran ordunun rahatça kapana kısılmasına fırsat vermektedir.

  1. ^ "L'invasion désastreuse de la Russie par Napoléon". Réseau International. 29 Ocak 2018. 4 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2024. 
  2. ^ Henry Wager Halleck (1862). Elements of Military Art and Science (İngilizce). s. 51. 
  3. ^ Andrew Roberts (Şubat 2023). Napolêon. Kronik Kitap. s. 120. Napolêon ise bugün askeri akademilerde Merkez Mevzi Stratejisi olarak geçen cesurca manevrayı icra etme planları yapıyordu. Bu stratejiye göre ordu iki düşman kuvvetin birleşmesine fırsat vermeden aralarına girer; önce birini sonra da diğerini tepelerdi. 
  4. ^ Osman Pamukoğlu (2021). Napolyon. İnkılap Kitabevi.