Mercan kaya

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mercan kaya, tortul kayaçların bir alt dalı olan organik tortulun bir çeşididir. Canlıların öldükten sonra kalıntılarının çökelerek birikmesi ve zamanla taşlaşması sonucu oluşur.[1]

Mercan iskeletlerinden oluşan organik bir taştır. Temiz, sıcak ve derinliğin az olduğu denizlerde bulunur. Ada kenarlarında topluluk oluşturanlara atol denir. Kıyı yakınlarında olanlar ise, mercan resifleridir.[2] Saf kalsiyumdan oluşmuşlardır. Dünyanın tüm sıcak denizlerinde, özellikle Doğu Akdeniz, Kanarya Adaları, Japonya, Avusturalya çevresinde bulunur. Mercan sihirli koruyucu bir taş olarak birçok kültürde barınmaktadır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri". acikders.ankara.edu.tr. 4 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2022. 
  2. ^ "Yeri Oluşturan Taşlar - Fiziki Coğrafya". www.cografya.gen.tr. 18 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2022. 
  3. ^ "MERCAN KAYA (DOĞAL HALDE) | Otantik Taş Doğal Taşlar & Değerli Taş Takı Online Satış". 18 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2022.