Mehmed Bey Kulinoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mehmed Bey Kulinoğlu veya Kaptan Kulin (Osmanlıca: کلن اوغلى محمد بگ‎‎; 1776-13 Ağustos 1806) bir Boşnak Osmanlı asılzade. Kulen Vakuf'ta büyüdü ve daha sonra Bosna eyaleti'nin Kaptan oldu.[1] Ostrovika Kalesi'nin yedinci Kaptanıydı. Mişar Muharebesi'nin bir komutanıydı.

Erken yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

Mehmed, Ostrovika Kalesi'nin altıncı Kaptan olan Hacı İbrahim Bey Kulinoğlu'nun oğluydu.

Babasının unvanlarını miras aldıktan sonra Bosna Eyalet'teki en önemli askeri sınır yetkililerinden biri oldu. Ostrovika Ustası tarafından çağrıldı.[2] Mehmed, zamanının en aktif ve savaşçı sınır kaptanlarından biriydi.[3]

İlk Sırp Ayaklanması ve Mişar Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Sırp Ayaklanması 1804-05'te Belgradlı Hacı Mustafa Paşa'nın öldürülmesinden sonra patlak verdiğinde, Semendire Sancağı boyunca kargaşa ortaya çıktı; Sancaklı binlerce Müslümanlar mülteci, İzvornik Sancağı'na akın etmeye başladı.1805'te Luka Lazareviç liderliğindeki Sırp isyancılar, Osmanlı Sadrazamını Süleyman Paşa Üsküplü ve Mehmed Bey'in komutasındaki Bosna Eyaletinde ordusunu harekete geçirmeye teşvik ederek İzvornik'e saldırmaya başlamıştı.

Mişar Muharebesi'nde Mehmed Bosnalı Osmanlı ordusunun sol kanadına, yani Bosnalı sipahilerin süvarisine komuta etti. Katılımcıların kayıtlı ifadelerine ve bazı Sırp askeri tarihçilerin analizlerine göre Mişar Muharebesi sırasında Sırp isyancılar kendilerini çoğunlukla müstahkem bir siperden savaşmakla sınırladılar ve nadiren direnmeye cesaret ettiler. Rezerv olarak tasarlanan ve siperden çok uzak olmayan Jabar köyü yakınlarında bulunan Sırp süvarileri, ilk ciddi dönemde Mehmed liderliğindeki Bosnalı sipahilerin iyi eğitimli ve deneyimli süvarileri tarafından çabucak yenilgiye uğratıldı. Mişar'da kullanın. Karşılıklı kayıplarla çatışmalar birkaç gün sürdü. Sırp isyancıların başarısı, Bosnalı Osmanlı ordusunun kuşatılmış Belgrad'a geçmesini engellemekten ibaretti.[4] 13 Ağustos 1806'da, siperde yenilenmiş bir süvari hücumuna liderlik eden Mehmed, Dük Luka Lazareviç tarafından bir düelloya davet edildi. Mehmed, düellodan kazanan olarak çıktı, ancak daha sonra Dük Luka Lazareviç'e eşlik eden Sırp isyancılar tarafından önceden belirlenmiş bir pusuda öldürüldü. Mehmed'ın vücut Bosna aktarılır ve içinde cami avlusunda gömüldü Yanya onun, Türbesi halen yer almaktadır. Filip Vişnyiç, "Knez Ivan Knežević" (Prens İvan Prensoğlu) ve "Boj na Mišaru" (Mişar Muharebesi) şarkılarında Mehmed hakkında şarkı söyledi ve onu merkezi bir figür ve Bosna eyalet ordusunun başkomutanı olarak aldı. Mehmed yerine oğlu Ahmed Kulinoğlu Ostrovika Kalesi kaptanlığının kaptanı oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Vojna Enciklopedija JNA, Drugo izdanje, Tom 4; Jakac-Lafet, 1972
  2. ^ Hamdija Kreševljaković, Kapetanije u Bosni i Hercegovini, 1980
  3. ^ Časopis za kulturnu historiju Gornje Spreče Šeherdžik,Godina 1,Broj 1, Kalesija, Decembar 2008
  4. ^ Dževad Tosunbegović, Edhem Omerović, Značajni događaji iz prošlosti Janje - Kulin kapetan, historija i legenda, javna tribina, 2006