Megingjord

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Johannes Gehrts'in "Thor" (1901) adlı eseri.

İskandinav mitolojisinde megingjörð (Eski Norsça: megingjǫrð [ˈmeɣenˌɡjɔrð], "güç kemeri" anlamına gelir[1]) tanrı Thor tarafından takılan bir kemerdir. Eski Norsçada "Megin" güç veya kuvvet, "Gjörð" ise kemer anlamına gelir.

Nesir Edda'ya göre kemer, çekiç Mjölnir ve demir eldiven Járngreipr ile birlikte Thor'un üç ana eşyasından biridir. Megingjörð takıldığında, Thor'un zaten olağanüstü olan gücünü iki katına çıkardığı anlatılır.

10. yüzyıl şairi Eilífr Goðrúnarson'un Kont Hákon Sigurðarson'un hizmetinde yazdığı skaldik şiir Þórsdrápa'nın (Thorsdrapa, Thor'un Yatağı) 7. dizesinde Thor'un güç kemerinden bahsedilmektedir.

Harðvaxnar sér herðir
halllands of sik falla
(gatat maðr) njótr (hin neytri)
njarð- (ráð fyrir sér) gjarðar.
Þverrir lætr nema þyrri
Þorns barna sér Mǫrnar
snerriblóð til svíra
salþaks megin vaxa.

"njótr njarðgjarðar" dizesi kelimenin tam anlamıyla "kudretli kemerden yararlanan" anlamına gelir ve Thor'un büyülü kemerine/güç/kuvvet kuşağına, Megingjörð'e atıfta bulunur.

Snorri Sturluson'un Nesir Edda'sının ilk bölümü olan Gylfaginning'de, Önsöz'den sonra 45. mısra Thor'un güç kemerine atıfta bulunur.

En er kom at dagan, þá gekk Þórr út ok sér mann, hvar lá skammt frá honum í skóginum, ok var sá eigi lítill. Hann svaf ok hraut sterkliga. Þá þóttist Þórr skilja, hvat látum verit hafði of nóttina. Hann spennir sik megingjörðum, ok óx honum ásmegin. Ok í því bili vaknar sá maðr ok stóð skjótt upp, en þá er sagt, at Þór varð bilt einu sinni at slá hann með hamrinum ok spurði hann at nafni.

"Hann spennir sik megingjörðum, ok óx honum ásmegin" dizesi "Güç kemerini kuşandı ve ilahi gücü arttı" ("O" Thor'dur) anlamına gelir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Orchard (1997:110)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]