İçeriğe atla

Mechanica

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mechanica (Latin: "Mechanica sive motus scientia analytice exposita"; 1736), matematikçi Leonhard Euler tarafından yayımlanan ve hareketi yöneten matematiği analitik olarak açıklayan iki ciltlik bir eserdir.

Euler, analiz tekniklerini geliştirdi ve bunları mekanikteki birçok probleme uyguladı.[1] Özellikle daha sonraki yayınlarında varyasyonlar hesabında dikkat çekici katkılarda bulundu.[2] Euler'in hareket yasaları, Galileo ve Newton'un bilimsel yasalarını referans çerçevelerindeki noktalar ve koordinat sistemleri cinsinden ifade ederek, bir problemin veya örneğin orijinalden biraz değiştirilmiş bir ifadesinde hesaplama için kullanışlı hale getirdi.

Newton-Euler denklemleri, katı bir cismin dinamiklerini ifade eder. Euler, özellikle yerçekimi dışındaki konularda Newton mekaniğinin yükselişine katkıda bulunmasıyla tanınmıştır.[3]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Mechanica 1. cilt - İngilizce

Mechanica 2. cilt - İngilizce

  1. ^ Whewell, William (1837). History of the inductive sciences : from the earliest to the present times. New York Public Library. London : John W. Parker, West Strand ; Cambridge : J. and J.J. Deighton. 
  2. ^ Jahnke, Hans Niels. A History of Analysis (İngilizce). American Mathematical Soc. ISBN 978-0-8218-9050-9. 
  3. ^ academic.oup.com https://academic.oup.com/edited-volume/34749/chapter-abstract/296601986?redirectedFrom=fulltext. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)