Azami kalkış ağırlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Maximum Takeoff Ağırlığı sayfasından yönlendirildi)
Kalkış ağırlığı bileşenleri

Azami kalkış ağırlığı (MTOW) veya azami brüt kalkış ağırlığı (MGTOW) veya azami kalkış kütlesi (MTOM), yapısal veya diğer sınırlamalar nedeniyle pilotun kalkış yapmasına izin verilen en yüksek ağırlıktır.

Günümüzde MTOW çok önemli bir rakamdır. Yeni yapılan uçaklar yolcu ve yakıt kapasitesinde kalkış yapamazlar. Uçağın doneleri üzerinden hesaplanması gerekmektedir. Örnek olarak Airbus A330 MTOW kütlesi 230 tondur. Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir. Bu nedenle uçak tam dolu iken, dolu depo ile havalanamaz. Yakıtından 5 ton feragat edilmesi gerekir. THY'nin kullandığı A330 uçakları Atatürk Havalimanında yeterli uzunlukta pist olmadığı için yüzde 70 doluluk ile havalanmaktadır. Pistin uzunluğu havayolu şirketlerine farklı MTOW standartları yaratmıştır. A330 uçağının fabrika doneleri ile İstanbul Atatürk Havalimanı pistinden kalkması çok zordur. Fabrika doneleri ile MTOW için 3500 metre piste ihtiyaç vardır. Lakin İstanbul LTBA (Atatürk Havalimanı) pist uzunlukları 3000 metredir. Bu uçakların LTBA pistinden havalanması için gereken MTOW yeniden hesaplanmaktadır. MTOW bir uçağın verimliliğindeki en büyük etkenlerden biridir.

Çoklu MTOW[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok büyük uçak üreticisinde, aynı uçak modeli birden fazla MTOW'a sahip olabilir. Bir operatör, daha sonra MTOW'u bir ücret karşılığında ve sertifika değişikliği maliyetini artırma seçeneğiyle birlikte, genellikle daha düşük bir maliyetle, uçağın daha düşük bir ağırlık için sertifikalandırılmasını seçebilir. Yüksek MTOW gerektirmeyen bazı havayolları, maliyetleri azaltmak amacıyla söz konusu uçak için daha düşük bir MTOW'a sahip olmayı tercih eder (iniş ücretleri ve hava trafik kontrol ücretleri MTOW temelli hesaplanır).[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ICAO's Policies on Charges for Airports and Air Navigation Services" [ICAO'nun Havalimanları ve Hava Seyrüsefer Hizmetleri Ücretlerine İlişkin Politikaları] (PDF). icao.int. 9. Baskı (İngilizce). Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü. 2012. ISBN 978-92-9231-953-3. 1 Mart 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2013.