İçeriğe atla

Max Rokatansky

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Max Rokatansky
İlk görünümMad Max (1979)
Yaratan
Canlandıran
SeslendirenBren Foster (video oyunu)
Bilgileri
Takma ad(lar)ıMad Max
Türİnsan
Meslek
Araç
  • Max'in Sarı Interceptor'ı
  • V8 Interceptor
  • Holden Sandman HJ Panel Van

Max Rockatansky, Avustralya post-apokaliptik aksiyon film serisi Mad Max'in baş karakteri ve anti-kahraman ana karakteridir. Yönetmen George Miller ve yapımcı Byron Kennedy tarafından yaratılan karakter, 1979'dan 1985'e kadar olan ilk üç filmde aktör Mel Gibson tarafından, 2015'teki dördüncü filmde Tom Hardy tarafından ve 2024'teki öncül spin-off film Furiosa: A Mad Max Sagada Jacob Tomuri tarafından canlandırılmıştır.

Film eleştirmeni Justin Chang'e göre, Miller (eğitimli bir doktor) Max'in soyadını Carl von Rokitansky'ye bir saygı duruşu olarak seçmiştir; Rokitansky, otopsilerde organları inceleme yöntemini öncülük eden bir patalogdur.[1]

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mad Max[değiştir | kaynağı değiştir]

Mad Max filminde Max Rockatansky, Victoria, Avustralya'nın yollarında yasa ve düzeni sağlamakla görevli bir Ana Güç Devriyesi (MFP) memurudur. Max sessizdir, nadiren uzun konuşur ve artan itibarına pek dikkat etmez. O ve eşi Jessie'nin, filmde sadece "Sprog" (argo bir şekilde "çocuk" anlamında) olarak anılan bir oğulları vardır.

Göre yaptığı kuvvetin en iyi memuru olmasına rağmen, gizlice peşine düştüğü suçlular kadar soğuk ve duygusuz olmaktan korkmaktadır. "Toecutter" tarafından yönetilen bir grup akıl hastası motosiklet çetesi Max'in ortağı Goose'u ödünç alınmış bir ute (araç) içinde canlı olarak yaktığında bir kırılma noktasına ulaşır. Goose'un hastane yatağındaki yanmış bedenini görmek Max'i MFP'den istifa etmeye iter. Ancak, komutanı tarafından kararını vermeden önce tatile çıkmaya ikna edilir. MFP memurları, Avustralya savcılarının tutukladıkları suçluları mahkum edememesi karşısında giderek daha da öfkelenir ve Max'in komutanı ona motosiklet çetesiyle istediği gibi yapması için Öldürme yetkisi (lisans) verir.

Max ailesiyle tatile çıkar, ancak Toecutter'ın çetesiyle karşılaşır ve Jessie ile Sprog'u öldürürler. Keder ve öfkeyle dolan Max, MFP'nin Pursuit Special ("V8 Interceptor'ların sonuncusu")'ını alır ve sorumlu çete üyelerinin her birini sistematik olarak avlar ve öldürür. Toecutter'ın onun için kurduğu pusu sırasında sol bacağından vurulur ve sağ kolu dirseğinden ezilir. Yaralarına rağmen, çete teğmeni Bubba Zanetti'yi ölümcül şekilde vurmayı başarır ve Toecutter'ı ölümüne kadar kovalar. Son çete üyesi Johnny the Boy'u bulduktan ve onu ölüm tuzağında bıraktıktan sonra Max, medeniyetin solan kalıntılarını arkasında bırakarak çöle doğru sürer.

Mad Max 2: Road Warrior/Yol Savaşçısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mad Max 2de, ilk filmden yaklaşık üç yıl sonra, Max yara almış Pursuit Special'ı ile outback'in çorak topraklarında dolaşır. Benzini biter ve Lord Humungus ve onun yağmacı motosikletçi çetesi tarafından kuşatılmış, uzaktaki bir petrol kuyusu ve rafineri işleten insan yerleşiminde sığınak arar. Başlangıçta kendi çıkarları için hareket eden Max, benzin karşılığında yerleşimcilere yardım etmeyi kabul eder, ancak ironik olarak Humungus, Max benzin aldıktan hemen sonra Pursuit Special'ı yok eder. Ancak, Max yerleşimcilere karşı karşılıklı bir saygı geliştirir ve masum bir çocukla bağ kurar, bu da onun insanlığını kısmen yeniden keşfetmesine yardımcı olur. Şiddetli bir yol savaşında, yerleşimcilerin Sunshine Coast'a kaçmasına yardımcı olur. Ancak, zihinsel olarak yaralı Max hala başkalarıyla önemli bağlar kuramaz. Filmin sonunda, hayatta kalanları terk eder ve çölde yalnız başına dolaşmaya devam etmeyi seçer. Anlatıcı (Max'in bağ kurduğu çocuk) onunla bir daha hiç karşılaşmadığını belirtir.

Çılgın Max 3: Gökkubbenin Ardında[değiştir | kaynağı değiştir]

Mad Max 3te, ikinci filmden on beş yıl sonra, Max hala çorak topraklarda dolaşmakta ve hayatta kalmak için ne gerekiyorsa toplamaktadır. Saçları uzamıştır ve eski polis üniformasından çok az tanınabilir kalıntı kalmıştır. Hırsızlar Max'in develerini ve eşyalarını çaldıktan sonra, Max Bartertown yerleşimine eşyalarını geri almak için gider. Bartertown'un diktatörü Aunty Entity ile ters düşer ve çöle sürgün edilir, burada vahşi bir vahada yaşayan bir çocuk kabilesi tarafından kurtarılır. Max başlangıçta onu bir tür dini kurtarıcı olarak gören çocukları terk etmeye çalışır. Ancak, sonunda çocukların çölde kalan son uçaklardan biriyle Sydney kalıntılarına kaçmasına yardım etmeyi kabul eder. Yoğun bir çöl savaşında, çocukların güvenli bir şekilde kalkmasını sağlamak için kendi koltuğundan feragat eder. Sydney'e vardıklarında, çocuklar pre-apokaliptik teknolojiyi kullanarak medeniyeti yeniden inşa etmeye başlar, ancak Max bir kez daha çölde kalır. Bu filmde, Max tartışmasız tam bir dönüş yapar, insanlığını geri kazanır ve başkalarının iyiliği için kendi refahını feda eder.

Mad Max: Fury Road[değiştir | kaynağı değiştir]

Mad Max: Fury Road filminde Max Rockatansky'nin hikayesi yeniden başlatılır. Başka bir post-apokaliptik çorak arazide dolaşırken, Max yakalanır ve Immortan Joe'nun Citadel'ine götürülür. Joe'nun savaşı ölümsüzlerinin kan transferine ihtiyacı vardır, bu yüzden Max kan bağışı olarak zorla tutulur. Imperator Furiosa Joe'nun beş cariyesini Joe'nun zorbalığından kurtarmak için gizlice kaçırdığında, Max kazayla kurtulur ve Furiosa ile iş birliği yapar. Başlangıçta daha çok kendi çıkarları için hareket eder ve duygusal olarak konuşmaz, ancak yolculuk boyunca Furiosa ve kaçan kadınlarla bir bağ geliştirir. Furiosa'nın liderliğini kabul eder ve sonunda Joe'yu öldürüp suyu Citadel'in fakir ve aç sakinlerine geri verdikten sonra onu Citadel'e geri götürmeye yardım eder. Medeniyetin yeniden inşa edilmesine yardımcı olabileceğini hissetse de, kendi yolunu izlemek için bir kez daha yalnız başına çorak araziye döner.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Chang, Justin (22 Mayıs 2024). "A Road Warrior's Driving Lessons in the Thrilling, Sprawling "Furiosa"". Erişim tarihi: 6 Haziran 2024.