Max Payne 2: The Fall of Max Payne

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Max Payne 2 sayfasından yönlendirildi)
Max Payne 2: Fall of The Fall of Max Payne
GeliştiriciRemedy Entertainment Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıRockstar Games
YapımcılarRemedy Entertainment (WIN)
Rockstar Vienne (PS2, Xbox)
BesteciKärtsy Hatakka Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MotorMAX-FX 2.0 (PC)
RenderWare (PS2 & Xbox)
PlatformlarPlayStation 2
Xbox
Windows
ÇıkışPC
  • KA: 22 Haziran, 2003
  • AVR: 24 Haziran, 2003
  • AU: 27 Haziran, 2003
  • JP: 11 Temmuz, 2010

Xbox

  • KA: 14 Ekim, 2003
  • AVR: 25 Kasım, 2003
  • AU: 2 Aralık, 2003
  • JP: 11 Temmuz, 2010

PlayStation 2

  • KA: 13 Nisan, 2004
  • AVR: 20 Nisan, 2004
  • AU: 23 Nisan, 2004
  • JP: 11 Temmuz, 2010
TürÜçüncül Kişi Aksiyon
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Max Payne 2: The Fall of Max Payne, 1 Haziran 2002 tarihinde duyuruldu. Finlandiyalı Remedy Entertainment tarafından Windows, Xbox ve PlayStation 2 sistemleri için üretilmiş bir üçüncü şahıs nişancı oyunudur. Max Payne serinin ikinci oyununda da New York'taki macerasına kaldığı yerden devam eder. Serinin ikinci oyunu da tıpkı ilk oyunda olduğu gibi farklılığını bullet-time (slow motion) türü sinemasal efektlerden ve konuları bağlamaya yardımcı grafik romanları kullanmasından almaktadır. The Fall of Max Payne'in PC versiyonu için Rockstar Games tarafından Kuzey Amerika'da 22 Haziran 2003 tarihinde, Avrupa'da 24 Haziran tarihinde yayınlanmıştır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Max Payne - Oyunun ana karakteridir ve ilk oyunda yaşanan çeşitli olayların ardından transfer olduğu Narkotik Şubesi'nden ikinci oyunda yeniden New York Polis Departmanı'na (NYPD) transfer olur ve bir cinayet dedektifi olarak çalışmaya başlar. Vladimir Lem'e ait depoda Mona Sax'a rastladıktan sonra Squeaky Cleaning Company(Squeaky Temizlik Şirketi)'nin arkasında kimin olduğunu ve bazı karanlık suikastları araştırmakla görevlendirilir. Max'in ortağı Senatör Sebastian Gate cinayetini araştırmakla görevli olan Dedektif Valerie Winterson'dır. Ortağının davasındaki şüpheli olan Mona Sax söylemediği bir nedenden dolayı Max'i öldürmeye çalışanların kim olduğunu bulmasına yardım eder.
  • Mona Sax - İlk oyunda da yer alan bir karakterdir ve aynı zamanda Max Payne'in bu oyundaki trajik aşk odağıdır. Dedektif Winterson'ın araştırmakla görevli olduğu Senatör Sebastian Gate davasında şüpheli kişidir. Max, Mona'ya Vladimir Lem'in deposunda rastladıktan sonra uyarılmasına rağmen onu tutuklamak yerine sürekli yardım eder. Oyunda bir karakter olarak yönetilebildiği birçok noktada Max'le birlikte hareket eder. Sonradan Mona'nın Alfred Woden tarafından Max'i öldürmek için kiralandığı ortaya çıkar ama o Max'e karşı hissettiklerinden dolayı bunu yapamaz. Woden'ın malikanesinde Vladimir Lem tarafından arkadan vurularak öldürülür (ya da yaşar.Bu oyunun hangi zorluk derecesinde bitirildiğine bağlıdır).
  • Vladimir "Vlad" Lem -Oyundaki kötü adamdır ve ilk oyunda da yer alan bir karakterdir. Başlangıçta Max'in arkadaşı gibi gözükür ve hatta Max onu son moda restoranı Vodka'da Vinnie Gognitti'nin silahlı baskınından kurtarır. Max'i, deposunda yaşananlar ve restoranına yapılan baskın hakkında yanlış bilgiler vererek kandırır. Max Woden'ı ziyaret edip onun temizlik şirketinin sahibi ve kendisini öldürtmeye çalışan kişi olduğunu öğrenince geri kalan zamanı onu yakalayıp öldürmeye uğraşmakla geçirir. Woden'ın koruması altında bulunmuş eski bir Inner Circle üyesidir ama sonradan isyan eder ve örgütün başına geçmek için örgütün içinde karşı gelen kim varsa öldürtmeye çalışır. Woden'ın malikanesinde Max'le girdiği çatışmada öldürülür.
    Vladimir Lem
  • Vincent "Vinnie" Gognitti -İlk oyunda da yer alan bir karakterdir. Gangsterlerin lideridir ve Vlad'in silah kaçakçılığı işindeki rakibidir. Sonraları Vladimir tarafından tuzağa düşürülürek en sevdiği çizgi film kahramanı Captain Baseballbat Boy'un içine bir bomba yerleştirilmiş kostümünü giyerek köşeye sıkışmış halde Max'le karşılaşır. Vladimir tarafından kandırılmış bir başka kişi olan Max'le işbirliği yaparak temizlikçilerin saldırısından kurtulup kostümdeki bombayı etkisiz hale getirmesi için Mona'nın yerine gittiklerinde Vladimir tarafından karşılanırlar. Vladimir Max'i vurur ve sonra Vinnie'nin bombasını patlatarak varlığına traji-komik bir son verir.
  • Alfred Woden -İlk oyunda da yer alan bir karakterdir. Kanserden ölmek üzeredir ve Inner Circle'ın lideridir. Max'i öldürmesi için Mona'yı kiralar. Eskiden himayesi altında olan Vladimir tarafından organizasyonun kontrolünü ele geçirmek için öldürülmeye çalışılır. Oyunun sonunda son kalan gücüyle Vladimir'e saldırır ama Vlad onu öldürür.
    Inner Circle'ın kanserden ölmek üzere olan lideri Senatör "Alfred Woden"
  • Dedektif Valerie Winterson -Max'in ortağıdır ve Vladimir Lem'le gizli aşk yaşamaktadır. Daha sonra Vlad için Max ve Mona'yı öldürmeye çalışır. Temizlikçilerin karargâh olarak kullandığı inşaat sahasında Mona'yı vurmaya çalışırken Max tarafından vurularak öldürürlür. Son kalan gücüyle Max'i vurur. Max ölmez ama kendisi hastanede ölür.
  • Jim Bravura -Max'in patronudur ve ilk oyunda Max'i uzun süre yakalamak için kovalamış kişidir. Mona ile işbirliği yaptığı ve Winterson'un davasını baltaladığı için Max'i bir masabaşı işine koyar. Max hastaneden kaçmaya çalıştığı sırada ona lobide rastlar. Max'in Winterson'ı öldürdüğünden şüphelenir ve lobide asansör önünde Max ile konuşurken temizlikçiler onu vurur. Eğer oyunun sonunda Woden'ın ofisindeki televizyon açılırsa ölmediği görülecektir. Max Payne 3'ün "Hoboken Blues" adlı çizgi romanında görüldüğü üzere Max Payne 2 olaylarından tam dokuz sene sonra kalp krizinden hayatını kaybetmiştir.
  • Temizlikçiler -İşledikleri cinayetten geriye hiçbir kanıt kalmayacak bir şekilde cinayet yerini mermi kovanları,kan,ceset ve kıl gibi en ufak ayrıntıya varana kadar temizledikleri için kendilerine verdikleri Squeaky Cleaning Company(Squeaky Temizlik Şirketi) adı oldukça ironiktir. Geride hiç kanıt bırakmadıkları için işledikleri birçok cinayet aydınlatılamaz. Vladimir Lem tarafından Inner Circle üyelerini öldürtmek için kurulmuştur.

Modeller ve Seslendirmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Max Payne, Timothy Gibbs model alınarak yaratıldı ve James McCaffrey tarafından seslendirildi.
  • Mona Sax, Kathy Tong model alınarak yaratıldı ve Wendy Hoopes tarafından seslendirildi.
  • Vladimir Lem, Peter Giles model alınarak yaratıldı ve Jonathan Davis tarafından seslendirildi.
  • Vinnie Gognitti, Stephen Gregory model alınarak yaratıldı ve Fred Berman tarafından seslendirildi.
  • Jim Bravura, Michael Arkin model alınarak yaratıldı ve Vince Viverito tarafından seslendirildi.
  • Valerie Winterson, Andrea Leigh model alınarak yaratıldı ve Jennifer Server tarafından seslendirildi.
  • Alfred Woden, Edward James Hyland model alınarak yaratıldı ve John Braden tarafından seslendirildi.

Konunun Özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Max Payne ve Mona Sax

Valkyr davasının üzerinden iki yıl geçmiştir. Gerek Alfred Woden'ın araya girmesi gerekse Max'in çok fazla miktarda suçluyu öldürüp adeta şehre gecikmiş bir hizmet sunmuş gibi olması, Max'in olaylardan ceza almadan kurtulmasını sağlar. Max, Narkotik şubesindeki işini bırakıp tekrar göreve başladığı yere, New York Polis Departmanı'na bir cinayet masası dedektifi olarak geri döner. Bir gece sıradan bir devriye sırasında aldığı ihbarla olay yerine gider. Ama asıl ilgisini çeken gittiği yerin Rus mafyasının lideri Vladimir Lem'e ait oluşudur. Max olay yerinde işledikleri daha önceden planlanmış cinayetleri geriye hiç kanıt kalmayacak şekilde temizleyen ve kendilerine temizlik şirketi süsü veren silahlı adamlarla karşılaşır. Tam bu kovalamaca sırasında ilk oyunda Aesir şirket binası içinde kafasına giren kurşunla asansöre yığılan ve sonra ilginç bir şekilde ortadan kaybolan Mona Sax ile karşılaşır. Mona canlıdır ve o da görünüşe bakılırsa temizlikçilerin peşindedir. Mona'nın orataya çıkışı Max'e geçmişiyle ilgili geride bıraktığı bütün acı anıları yeniden hatırlatır. Max depoda yaşanan olayların tek açıklayıcısı olabilecek kişi olan Annie Finn adlı lisanslı silah tüccarının ölümüne engel olamamıştır. Temizlikçiler onu depoda gözlerinin önünde öldürmüştür. Böylece Max'in hayatındaki şiddet tufanı yine bir kadının ölümüyle gizemli bir şekilde başlamıştır.

Max karakola geldiğinde elindeki verileri aktarır ama ortağı Winterson'ın ilgilendiği Senatör Gate davasının şüphelisi Mona Sax'ı depoda gördüğünü anlatmaz. Ardından depoda yaşananları araştırmak için deponun sahibi olan Vladimir Lem'i bulmak üzere ona ait bir restoran olan Vodka'ya gider. Vlad yalnız değildir, Vinnie Gognitti tarafından silahlı baskına uğramıştır. Max, Vlad'i kurtarır ve neler olduğunu sorar. Vlad ona silah deposu baskınından Vinnie'nin sorumlu olabileceğini çünkü mafyanın çok güçlü birileri ile anlaşma yaptığını onun artık mafya içinde bir suç şebekesinin beyni olduğunu ve silah kaçakçılığı işinde kendine rakip gördüğü herkesi öldürttüğünü anlatır. Bu arada Mona, Max'in evine gelir ve ikisini de öldürmek isteyen birileri olduğunu anlatır ama konuşma temizlikçilerin saldırısıyla bölünür ve Mona kaçar. Mona daha sonra Max'e adresini bırakır. Max'e Inner Circle'ın peşlerinde olduğunu, örgüt içinde gönüllü birinin olanları anlatmak istediğini söyler ve adamın kaldığı yere giderler. Ancak Temizlikçiler onlardan önce gelmiştir. Max üst katlarda Mona'nın verdiği telsizle haberleşerek ilerlerken Winterson gelmiş ve Mona'yı tutuklamıştır. Mona karakolda tutuklu olduğu sırada Winterson Max'e bu olaydan kendi iyiliği için uzak durmasını söyler ve amiri Jim Bravura onu bir masabaşı işine koyar. Max, Winterson'ın bir telefon konuşmasını dinlerken onun birilerine bilgi sızdırdığını anlar. Bu arada temizlikçiler karakola baskın yaparlar ve Mona'yı öldürmeyi amaçlamaktadırlar. Max Mona'nın kurtulduğunu görür. Karakoldan çıkıp Mona'nın kaldığı yere gider. Aralarında bir ilişki başlar. Tam bu sırada Temizlikçiler burayı da basar. Max Mona'nın yardımıyla buradan kurtulup, kaçan bir temzilikçi minibüsüne atlar ve onların karargâh olarak kullandığı inşaat sahasına gider. Mona'nın daha önce verdiği telsizi kullanarak haberleşirler ve Mona da oraya gelir. İnşaat sahası ağzına kadar silah ve cesetle doludur. Max ve Mona nihayet yollarını bulup buluştuğu ve yaklaşmakta olan polislerin siren sesleriyle temizlikçilerin kaçtığı bir sırada Winterson gelir ve Mona'yı Max ile konuştuğu sırada vurmaya çalışır. Mona, Winterson'ın da onlardan biri olduğunu kendilerini öldürmeye geldiğini söyler. Max dayanamaz ve Mona'ya olan duyguları ağır basar ve Winterson'ı vurup Mona'nın kaçmasını sağlar. Winterson ölmeden önce son kalan gücüyle Max'i vurur. Max gözünü hastanede açar. Winterson ölmüştür.(Oyunun başında gördüğümüz hastane sahnesi bu andan itibaren hastanede olanların öncesini anlatmaktadır. Oyunun başındaki o sahneden sonra her şeyin nasıl başladığını en başından öğreniyoruz. En başa döndükten sonra olaylar düzenli bir kurgu akışıyla şimdiki zamana geliyor.) Temizlikçiler hastaneyi de basar. Max hastane morgunda Winterson'ın cebinde Vlad'in restoranı Vodka'nın bir kartını bulur. Winterson'ın Vlad'le ilişkisi olduğunu anlar.

Hastaneden kurtulup doğruca Inner Circle'ın lideri Alfred Woden'a gider ve Inner Circle'ın neden peşinde olduğunu sorar. Woden gücünün azaldığını, kanser yüzünden güçsüzleştiğini ve örgüt içinde ayrılıkçı bir grup oluştuğunu ve karşı koyan herkesin öldürüldüğünü anlatır. Gangster savaşları yapacak kadar alçaldıklarını belirtir. Max, Vlad'in kendisine daha önce söylediklerini hatırlayarak bu kişinin Vinnie olduğunu sanmaktadır ama aslında olayların arkasında Vlad vardır ve temzilikçiler onun adamıdır. Vladmir Lem, uzun süre boyunca Inner Circle için çalışmış ve Alfred Woden'ın himayesinde kalmıştır. Woden, Vinnie Gognitti'nin Inner Circle ayrılıkçılarının elinde öleceğini ayrıca Vlad'in her şeyin sonunda kendisini de öldürmeye geleceğini anlatır.

Max Woden'ın malikanesinden çıkıp sürekli Vlad'i öldürmek için çabalar. Vlad'in restoranında gördüğü bombalı bir Captain Baseballbat Boy kostümünün planını görüp Vlad'in Vinnie'nin peşinde olduğunu anlar(Captain Baseballbat Boy Vinnie'nin en sevdiği çizgi film kahramanıdır ve bu konuda zaafı vardır). Ayrıca restoranda bir telesekreter mesajında Winterson'ın Vlad'a bıraktığı mesajı dinler ve aralarında bir ilişki olduğundan iyice emin olur. Restorandan çıkıp Vinnie'nin mahallesine gider. Vinnie'yi bombalı kostümün içinde tuzağa düşmüş olarak bulur ve onu kurtarıp bombayı etkisizleştirmesi için Mona'ya giderler. Vlad çok önceden gelmiştir ve onları yakalar. Max'i vurmadan önce ona Mona'nın da tıpkı kendisi gibi Inner Circle'ın üyelerinin ve örgütün varlığını bilenlerin peşinde olduğunu, Mona'nın Woden için çalıştığını, (ilk oyunda) Max'in ailesinin ölümüne neden olan Valhalla projesine ait dosyaları karısının çalıştığı bölge savcısının ofisine savcıyı korkutmak ve neyle uğraştığını göstermek için Woden'ın yolladığını ama bunun bedelini ailesinin ödediğini söyler ve Winterson'ın öcünü almak için Max'i vurur. Sonra da Vinnie'nin kostümündeki bombayı patlatıp onun varlığına trajikomik bir son verir. Mona, Vlad'in peşindedir ama Vlad giderken onu bırakıp Max'i kurtarmaya gider. Max'i alevlerden kurtarır. Max yaralı olduğu halde ayağa kalkıp Mona'ya yardım etmek ve Alfred Woden'ı kurtarmak ister çünkü temizlikçiler buradan Woden'ın malikanesine gidecektir. Nihayet Mona ile Woden'ın kaldığı sığınağa ulaşırlar. Mona, Max'i etkisiz hale getirir ve Vlad'in söyledikleri doğru çıkar. Mona Woden'ın kiralık katilidir. Max Payne de Woden'ın Mona'ya temizlemesini söylediği karmaşanın bir parçasıdır ama Mona Max'e aşıktır ve bunu yapamaz. Tam bu sırada Mona'nın Max'i öldürmeyeceğini anlayan Vlad gelir ve Mona'yı vurur. Woden Vlad'e saldırır ama Vlad onu öldürür. Ardından Max ile Vlad arasında kovalamaca başlar. En sonunda Max bir çatışmada Vlad'i öldürür. Max Mona'nın yanına geri döner ve Mona kollarında ölür (ya da yaşar.Bu oyunun hangi zorluk derecesinde bitirildiğine bağlıdır).

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel olarak ikinci oyun, ilk oyuna göre daha kolay gözükmektedir. Önceki oyundan birçok karakter korunmuştur. Oyunda ağırlıklı olarak olaylara Max'in bakışı açısından yaklaşılmaktadır. Bazı bölümlerde Mona da yönlendirilebilmektedir.

Bullet Time[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu oyunda daha çok işlevsellik kazanmıştır. Aslında Max Payne normal hızda hareket etmektedir. Bullet Time devreye girdiğinde ekranda yer alan kum saati sararır. Kum Saati ne kadar koyu bir sarıya dönüşürse zaman o kadar yavaş akar.

Silahlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk oyunda yer alan bazı silahların yerine yenileri ve silah menüsüne bir ikincil silah menüsü eklenmiştir. Bu ikincil menüde dipçikle saldırma, molotov kokteyli ve bomba gibi seçenekler vardır. Bu sayede bu özellikler menüden seçmek yerine bir kısa tuşla kullanılabilmektedir. Bu özellik bu silahların kullanımını pratikleştirmiştir. İlk oyunda olduğu gibi menüyü açıp silah değiştirmek zorunluluğu ortadan kalkmıştır.

İlk Oyuna Göre Değişiklikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Grafikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Max Payne 2'de büyük bir grafiksel iyileştirme yapılmıştır. İlk oyuna göre daha yüksek text çözünürlüğü ve çok yönlü modeller kullanılmıştır. Shader 1.1 efektleri detaylı gölgelerde ve hareketlerde kullanılmıştır. İlk oyunda kahramanın yalnızca birkaç mimiği vardır ama ikinci oyunda duygularını belli etmek için daha fazla mimik animasyonları kullanılmıştır.

İlk oyunda kullanılan karakterlerin çoğu oyunun programcıları ve onların arkadaşları model alınarak yaratılmıştır. Örneğin ilk oyundaki Max payne'in modeli oyunun tasarımcısı olan Sam Lake'dir. Max Payne 2'de Remedy profesyonel bir aktör olan Timothy Gibbs'i Max Payne'e model olarak kullanmış ve seslendirme için de James McCaffrey'den yararlanmıştır. Mona sax içinse profesyonel bir model olan Kathy Tong kullanılmıştır.

Bullet Time[değiştir | kaynağı değiştir]

Serinin ikinci oyunu için Bullet Time 2.0 kullanılmıştır. İlk oyunda bu özellik yalnızca zaman akışını yavaşlatırken ikinci oyunda kahramana daha yüksek bir hareket yeteneği ve silah doldurma kolaylığı da sağlamıştır. İlk oyunda Bullet Time ile birlikte Max Payne de yavaşlarken Max Payne 2'de Max daha rahat hareket etmektedir.

Bullet Time süresini gösteren kum saati artık yalnızca ilk oyundaki gibi düşman öldürdükçe değil zaman geçtikçe dolmaktadır. Ayrıca Max Bullet Time sırasında 360 derece dönerek silahını doldurup tekrar ateşe devam edebilmektedir.

Bullet Time sırasında Max Payne

Fizik[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda göze çarpan bir diğer kayda değer gelişim ise Havok Fizik Motoru 1.0'ın kullanılmış olmasıdır. Oyunda bu sayede birçok cisimin kendine ait bir ağırlığı vardır ve çarpıldığında ya da dokunulduğunda gerçekçi bir şekilde düşer. Ayrıca bu ölen düşmanların vurulduğu noktaya göre düşmesini sağlamakta ve oyuna biraz daha gerçekçilik katmaktadır.

Devam Oyunu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun bitiminde çıkan credits bölümünün sonunda Max Payne's journey through the darkness will continue (Max Payne'in karanlığın içindeki yolculuğu devam edecek.) yazmaktadır. Bu da devam oyunu hakkında verilen mesajlardan birisidir. Serinin üçüncü oyunu olan Max Payne 3, ikinci oyundan altı sene sonra, 2009 yılı içerisinde duyurulmuş,[1] 2012 yılının mayıs ayında da piyasaya çıkışını gerçekleştirmiştir.[2] Max Payne 3, geçtiği şehir itibarıyla ilk iki oyundaki noir havasını barındırmaktadır, ancak yepyeni atmosferiyle Max'in geleceğine ışık tutacak olan yeni maceralarını konu almaktadır. Ayrıca Max Payne'in filmi 2008 yılı içerisinde beyaz perdede yerini almıştır.[3]

Müzikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunda Finladiyalı bir rock grubu olan "Poets of the Fall" tarafından seslendirilen Late Goodbye adlı şarkı yer almaktadır. Şarkının sözleri aynı zamanda oyunun yazarı Sam Lake[4] tarafından yazılmıştır. Her ne kadar şarkının hepsi yalnızca oyunun sonunda çıkan ekranda çalsa da oyun içinde de Max'in apartmanında geçen bölümde bir temizlikçi tarafından da mırıldanılır.

Oyunun menüsüne girdiğimizde çalan ana tema ise bir çello rock grubu olan Apocalyptica[5]'nın üyesi Perttu Kivilaakso tarafından çello ile seslendirilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2013. 
  3. ^ "Max Payne'nin Filminin İlk Fragmanı". 19 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2008. 
  4. ^ "POTF - Poets of the Fall - Lyrics - Late Goodbye". 10 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2008. 
  5. ^ "Game Credits for Max Payne 2: The Fall of Max Payne". 14 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]