Matagi Adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Matagi (telaffuz [maˈtaŋi]), bazen Matangi olarak yazılır. Fiji'nin kuzeyinde, 16°44 Güney 179° Batı'da yer alan Vanua Levu Grubundaki bir adadır. Taveuni adasındaki Thurston Point'in doğusunda gruplanmış üç küçük volkanik adadan biridir, diğerleri Qamea ve Laucala'dır . 97 hektarlık (240 dönüm) at nalı şeklindedir. Thurston Point'in doğusunda bulunur. Yakın zamana kadar erişilemeyen bu özel mülkiyetli ada, lüks bir tatil beldesine dönüştürüldü. Dalış dışında yapılabilecek aktiviteler arasında balık tutma, rüzgar sörfü, yelkencilik, su kayağı ve şnorkelli yüzme sayılabilir. Matagi ve Taveuni arasında bir sürat teknesi bağlantısı vardır.

Adanın sahil ormanı ve su basmış volkanik kalderası, Fiji'nin Biyoçeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planında belirtildiği gibi, adanın ulusal önemine katkıda bulunur.[1]

Matagi Adası'ndaki Horseshoe Bay plajından bir görünüm

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

İklim, adaların “kış” aylarında bile yıl boyunca sıcak ve tropikaldir. Fiji'de ortalama sıcaklık 25 derecedir. °C (77 °F), ancak 30'un üzerine çıkabilir. °C (86 °F) yazın (Aralık ve Ocak) ve 18'e düşer °C (64 °F) kışın (Temmuz ve Ağustos). Güneydoğudan esen alize rüzgarları genellikle Mayıs'tan Ekim'e kadar daha kurak kış ayları hüküm sürer. Aralık ve Ocak aylarında rüzgarlar genellikle yön değiştirir ve doğudan gelir ve beraberinde yağış getirir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fiji Biodiversity Strategy and Action Plan (PDF). Convention on Biological Diversity. 2007. ss. 107-112. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Mayıs 2017.