Marsis Dağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marsis Dağı
Masis Dağı[1]
En yüksek noktası
Yükseklik3391 m[2]
SıradağKaçkarlar

Marsis Dağı, Artvin iline bağlı Yusufeli ve Arhavi ilçeleri ile Rize iline bağlı Fındıklı ilçesinin kesişim noktasında yer alan bir dağdır. Zirvenin güney yamacı Artvin Yusufeli ile doğu yamacı Arhavi ilçelerine ile Batı ve Kuzey yamacı Rize Fındıklı ilçesi bakmaktadır. Gül Dağı'nın güneybatısında, Karataş tepesi ve Altıparmak Dağı nın kuzeydoğusundadır. Kuzey Anadolu Dağlarının, Doğu Karadeniz Dağları bölümündeki, Kaçkar Dağları silsilesinin doğu yönündeki 3391 m yüksekliği ile son zirvesidir.

Ulaşım ve dağcılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Marsis'e iki farklı yoldan erişilebilir. Bunlardan biri Yusufeli-Hevek (Bıçakçılar) Köyü–Dugur Yaylası üzerinde yer alan, iri kayalı ve serbest tırmanışa uygun rotadır. Diğeri ise Ardeşen-Siprona Yaylası-Tubucci Yaylası üzerinde yer alan kayalı ve serbest tırmanışa uygun diğer rotadır.

Karadeniz sahilinden en kolay ulaşım; Fındıklı ilçesindeki Çağlayan vadisini takip ederek Aslandere köyü, Gürcüdüzü, Çamlık ve Salikvan yaylaları rotasını araçla takip edip Salikvan geçidine ulaşılır. Geçitten güney yamaçta yer alan zirveye giden antik patika yol kalıntılarını takip ederek Yeşil Göl kenarından tırmanış yapılır.

Adak ritüelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Zirvesinde pagan tapınağı varlığının izleri bulunan dağ,[kaynak belirtilmeli] bölgede yerli halk tarafından ziyaret ve adak tepesi olarak bilinir. Taşlardan oyulmuş tencere formunda birçok kalıntı bulunmaktadır. Bu kalıntılar adak tepesi olduğunun kanıtı olarak gösterilmiştir. Büyük isteklerin yerine gelmesi için adanan adakların Marsis tepesinde kurban edilmesi isteğin yerine gelmesini sağladığı inancı anlatılmaktadır. Ritüelin şöyle yerine getirildiği anlatılmaktadır: Adak olarak kurban edilecek hayvanlar tepeye canlı götürülür, insanlar davet edilir, davetlilerin mutlaka birer odun götürmesi gerekmektedir. Adak kurban edildikten sonra gelenlerin yanlarında götürdüğü odunlarla ateş yakılır, burada bulunan taş tencereler de pişirilip gelenlere ikram edilerek adak yerine getirilmiş olur.[kaynak belirtilmeli]

Dağ, ismini etnik bir rock grubuna (Marsis) vermiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Masis / Marsis Dağı". lazoba.blogspot. 14 Ocak 2014. 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2018. 
  2. ^ "Marsis Dağı (Yusufeli/Artvin)". yerturk. 26 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2018.